Háromszéki videoklip indult hódító útra Magyarországon

Két kézdivásárhelyi fiatal, a dobos Katona Tamás és grafikus Gábor Balázs is szerepet játszik egy magyarországi együttes új videoklipjében.

A magyarországi yesyes Papers című dala a zenekar meghatározása szerint a mai világ romlottságáról szól, ami elől menekülünk, és ami miatt néha úgy érezzük, hogy nincsen kiút. A zenét a kézzel rajzolt animáció ihlette, amely egy 14 éves diák világról alkotott gondolatait tükrözi.

A dal üzenet az embereknek a pénz hatalmáról, hatásáról és erejéről. Az animáció fő témája az egyén lázadása a hatalom ellen, de ugyanakkor foglalkozik a különcség témakörével, és a hétköznapok hőseivel, valamint utal az emberiség túlkapásaira a környezettel szemben. A cselekmény utópisztikus világban játszódik, szereplői vízcseppek, akik emberként viselkednek.

A kezdő jelenet helyszíne egy olajfúró telep, ahol feltűnik a főszereplő, az olajfúró társaság egyik dolgozója. Egy különös megbízás során minden megváltozik. Az animáció üzenete, hogy ne féljünk felvenni a harcot, ha meg kell védeni azt, amiben hiszünk.

A számítógépes rajztáblán kézzel rajzolt animáció több mint 1400 különálló rajzból áll. Gábor Balázs, a Kreakids Stúdió tagja rajzolta, és a zenéhez igazítva Erőss Sándor, Babos-Máthé Réka útmutatásaival vágta össze.

Elektroakusztika és nemzetközi impulzusok

Tavaly szerepeltek az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol Szabó Ádám Give Me Your Love című dalán dolgoztak együtt, elnyerve a szakmai zsűri legmagasabb pontszámát – ez első lépés volt a megalakulásukhoz.

A yesyes saját meghatározása szerint egy újfajta elektroakusztikus hangzásvilágra, és nemzetközi impulzusokra épülő formáció. A hangzásvilágot az ének, dob, zongora és harmonika egyvelege egészíti ki. Az együttes tagjai Szabó Ádám (ének, harmonika, zongora), Vereb Márk (elektronika, darbuka), Katona Tamás (dob), Miklós Norbert (szöveg).

A yesyes első kislemezének címe Pollyanna. Jelentése vakon optimista, amivel a lemezen szereplő dalok világát, és a zenekar látásmódját szeretnék bemutatni. Mint írják, „három olyan tényező szerepel a lemezen, ami elkerülhetetlen az életünkben, és amiben mindig van lehetőség a változásra, a felemelkedésre”.

Kimaradt?