Erre költötték a pénzt a Communitas ösztöndíjasai

Szerteágazó területeket képviseltek azok a meghívottak, akikkel a Communitas Alapítvány alkotói osztöndíjasaikként lehetett találkozni péntek délután a Farkas utcai Communitas sátorban a Kolozsvári Magyar Napokon. Jelen volt Albert Csilla színművész, Potyó István orgonaművész, Felméri Cecília filmrendező, Kolozsi Erik vizuális művész, designer, Jánosi Andrea grafikus, illusztrátor, valamint Tókos Csongor Attila és Vajas Albert, a Tokos zenekar tagjai. A beszélgetést Berekméri Gabriella moderálta.

A kötetlen hangulatú találkozón beleláthattunk a meghívottak alkotói mindennapjaiba – Potyó István orgonaművész például a gyakorlásban látja a fejlődés kulcsát –, akik egyebek mellett beszámoltak a megnyert pályázat előnyeiről is. Albert Csilla színművész számára a pályázat motivációt jelentett, tudta, hogy egy bizonyos határideig mit kell felmutatnia, Kolozsi Erik pedig elsősorban időt nyert az ösztöndíj által, mivel nem kellett azon gondolkodnia, hogy honnan szerezze be azt a bizonyos pénzösszeget. A fesztiválokról fesztiválokra járó Tokos zenekar esetében a díjat hangszerújításra fordították, amelynek köszönhetően új produkciókat is létrehozhattak.

Szó esett az itthonmaradás kérdésköréről, amelyről Jánosi Andrea úgy vélekedett, hogy bár külföldön többet érne a munkája, mégis itthon kapja meg azokat a rendeléseket, amelyeket igazán szeret, jókedvvel teljesíti ezeket.

Felméri Cecília szerint az alkotói ösztöndíj leginkább a pályájuk elején lévőknek fontos, hiszen segítséget nyújthat az út megtalálásában. Minden alkotónak megérné kitartóan próbálkozni a Communitas Alapítvány által kiírt alkotói ösztöndíj megpályázásával, a tapasztalat azt mutatja, szükség van az ilyen lehetőségekre, mivel a megélhetést nehéz csak a művészet bevételéből biztosítani – hangzott el az eszmecsere konklúziójaként.

A szervezők a Kolozsvári Magyar Napok következő napjaiban is érdekes programokkal várják az érdeklődőket a Farkas utcai Communitas sátorba: szombat délután Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke beszélget Solymosi Zsolttal, a János Zsigmond Unitárius Kollégium aligazgatójával az Örökségünk Őrei kezdeményezésről, vasárnap délután Kincsek és titkok - a kolozsvári Szent Mihály plébániatemplom régészeti kutatása cím alatt szerveznek beszélgetést, de emellett állandó játékok, szerepjátékos fotózkodás, könyvadományozási lehetőség is szerepel a Communitas Alapítvány programkínálatában. A közéleti témákról pedig a TIFF-házban lehet hallani minden délután 17 órától.  

 

Kapcsolódók

Kimaradt?