Kampány indul a kínai nagy fal megőrzéséért

A kínai kulturális hatóságok kampányt indítanak, hogy megakadályozzák azokat, akik kárt tesznek a kínai nagy falban – tájékoztat a Xinhua hírügynökség. Az állami program alkalmi felügyeletet, időnkénti ellenőrzéseket indítványoz annak érdekében, hogy a hatóságok betartsák a korábban előírt szabályozásokat.

A nagy fal – amely Krisztus előtt a harmadik századtól egészen a Ming-dinasztia (1368–1644) korszakáig épült – 21 ezer kilométeren terül el, az északnyugaton található Gansu tartományból az ország északi részében fekvő Hebei tartományig terjed ki. A statisztikák szerint a Ming-dinasztia alatt épült 6200 kilométeres falszakasz mintegy 30 százaléka teljesen eltűnt. Az idők során a kínai nagy fal megsínylette az időjárás viszontagságait, de az emberek is bőven okoztak károkat benne. Gyakoriak a téglalopások, ugyanakkor a fal közelében végzett mezőgazdásági tevékenységek is ártanak az UNESCO világörökségi listáján szereplő erődítményrendszernek. 

Kína 2006-ban országos szabályozást rendelt el a nagy fal megőrzéséért. Ennek ellenére a szakértők azt kérik a helyi hatóságoktól, hogy az eddigieknél hatékonyabb intézkedéseket hozzanak a törvény betartása érdekében. 

Kapcsolódók

Kimaradt?