Új művésztelep születik Székelyföldön

Székelyföld legnagyobb képzőművészeti alkotótáborává szeretne válni a háromszéki Feldobolyban idén első alkalommal sorra kerülő Jakó Sándor Székelyföldi Alkotótábor, mondta el portálunknak a szervező, Kelemen Szilárd. A Feldobolyi Kulturális és Közösségi Egyesület a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen szervezi a képzőművészeti alkotótábort július 26 és 31 között Feldobolyban, ahová  Marosvásárhelyről, Udvarhelyről, Sepsiszentgyörgyről és Csíkszeredából érkeznek középiskolás diákok és kísérőtanárok.

A Feldobolyi Kulturális és Közösségi Egyesület kezdeményezésének célja, hogy a háromszéki falvak, szokások és hagyományok a képzőművészet nyelvén, papírra vagy vászonra vetve is fennmaradjanak. Az idei tábor témája Feldoboly, ezen belül pedig az ember/falu/táj. Kelemen Szilárd szerint nem véletlenül esett a választás Feldobolyra, hiszen huszonöt évvel ezelőtt szerveztek már ott hasonló alkotótábort.

Gáj Nándor, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola vezetője érdeklődésünkre elmondta: ez a tábor lehet az új művésztelep, amely a székelyföldi képzőművészeknek találkozási és alkotási lehetőséget nyújt, az ott megszervezett programok által pedig a fiatal tehetségek kamatoztathatják tudásukat.

Éltes Barna szobrászművész a tábor szakmai mentoraként vesz részt az eseményen. Véleménye szerint egy nagy út kezdete előtt állnak, azon dolgoznak, hogy a résztvevők érezzék, ők nem csupán egy egyszerű táborba látogattak el, hanem részesei annak a folyamatnak, amely a székelyföldi falvak és azok hagyományait hivatott megörökíteni.

Július 26-án délután 16 órától, hivatalos megnyitóval veszi kezdetét a Jakó Sándor egykori feldobolyi tanító nevével fémjelzett Székelyföldi Alkotótábor, ahol az érdeklődők az alkotási folyamat mellett számos szakmai előadáson vehetnek részt. 

A rendezvény vasárnap délután 14 órakor kiállítással ér véget, amikor a feldobolyi kultúrotthon nagytermében a fiatalok bemutatják a több napos munkájuk eredményét. 

Kimaradt?