Jubileumi KITÁSZ-vándorgyűlés Aradon

A Kárpát-medencei Irodalmi Társaságok szövetségének konferenciája péntektől vasárnapig tart.

Az aradi városházán péntek reggel nyitották meg a Kárpát-medencei Irodalmi Társaságok Szövetsége 25., jubileumi vándorgyűlését. Az 1992-ben alapított szövetségnek több mint ötven tagszervezete van. Kovács Attila Zoltán irodalomtörténész, a KITÁSZ elnöke szerint a legismertebb irodalom- és művelődéstörténeti, kulturális egyesületek a tagjai, de KITÁSZ-nak nincs beleszólása azok önálló működésébe. Az irodalmi vándorgyűlést minden évben megtartják, felváltva hol a külhöni területek valamelyikén, hol Magyarországon.

Aradon anyaországi, erdélyi és felvidéki irodalmi és közművelődési egyesületek képviselői gyűltek egybe, számszerint 42-en, de mivel a különböző előadások nyitottak bárki előtt, az érdeklődők száma elérte a több mint százat. Az értekezések tematikáját mindig a házigazdákra bízzák – hangsúlyozta Molnár Péterné Aranka, a KITÁSZ ügyvezető elnöke –, így főként az aradi heéy-, színház- és sajtótörténetről, a helyi szakrális köztéri szobrokról hallhattak előadásokat a résztvevő, szerepel a programban a '48-as Erekylemúzeum és a Szépművészeti Múzeum meglátogatása, péntek délután pedig részt vettek az aradi magyar kortárs képzőművészek közös kiállításának megnyitóján. A KITÁSZ zártkörű közgyűlését szombat délelőtt tartották meg.

A házigazda szerepét betöltő aradi Kölcsey Egyesület a KITÁSZ megalapításától kezdve tagja a szervezetnek, és 2003 után másodszor látja vendégül a vándorgyűlést. Bár inkább közművelődési, semmint irodalmi egyet, jelentős az irodalomszervezői tevékenysége is a Kölcsey-nek – magyarázta Fekete Károly alelnök, aki reményét fejezte ki, hogy a rednezvény hírét viszi Aradnak és az aradi magyar kulturális életnek.

Kimaradt?