Szigligeti Nyári Esték Nagyváradon

Jótékonyági táncmaraton, nyári színházi bemutató, bábos tábor – többek között ezekkel várják majd a közönséget a Szigligeti Színház Nagyváradon, a Szigligeti Nyári Esték című programsorozat keretében. A részletekről Czvikker Katalin, a színház menedzserigazgatója, Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat vezetője és Hunyadi István színművész beszélt szerdán.

Július 30-án és 31-én, 9 és 21 óra között az Unique Dance Studió szervezésben a Yuppi tábor javára tartanak jótékonysági táncmaratont, mondta Czvikker Katalin. A táncstúdió a Nagyvárad Táncegyüttes partnere, az első Infinite Dance Fesztivál (IDF) amatőr programjait szervezték. Az igazgató azt is elárulta, hogy idén októberben ismét megszervezik a 2015-ben sikerrel zárt táncfesztivált. A Yuppi tábor javára egyébként Fazakas Márta művészeti titkár úszott is, most pedig a 10 lejes nevezési díjakból és a belépőkből támogatják a cukorbeteg gyermekek számára szervezett élménytábort. A hip-hop csapatok benevezését a simonnoemi@yahoo.com email címen várják, a fődíj 500 lej.

Augusztus 14-én vagy 15-én (még tart az egyeztetés) egy argentin tánccsoport, a Ballett Folklórico Latinamericano Santiego del estero argentin tánccsoportot láthatják Váradon, ők a Debreceni Virágkarneválon is fellépnek majd.

Augusztus 31-én 20 órától a Diótörő és Egérkirály előadásból már ismert Peller Károly, Oszvald Marika és Szendy Szilvi szórakoztatja operettslágerekkel a közönséget, szeptember 2-án szintén 20 órától pedig Koós János ás lánya, Koós Réka lép a váraid közönség elé. Az előadásokat a tervek szerint a várbeli nyári színház színpadán, rossz idő esetén a színházban tartják.

Bányavirág a nyári színpadon

A Szigligeti Társulat elő nyári színháza előadását is megtartja. Székely Csaba Bányavirág című darabját felolvasószínházi előadásokból már ismerheti a váraid közönség, most Hunyadi István színművész rendezi az előadást, asszisztense Czvikker Katalin lesz.

Hunyadi István elmondta, Marosvásárhelyen találkozott először a darabbal, mely a szegénységet, frusztrációt, mindennapi helyzeteket jelenít meg, ugyanakkor humor és irónia keveredik a drámával. A látványtervező a Marosvásárhelyi Művészeti egyetem másodéves hallgatója, Szőke Dalma Zsuzsanna lesz (osztályvezetője Bartha József,) Iván szerepében Csatlós Lóránt, Ilonkáéban Pitz Melinda, Illésében Nagy Gábor „Biga”, Irmáéban Ababi Csilla látható, a féleszű, sánta Feri is megjelenik a színpadon, őt Kocsis Gyula alakítja. A bemutató augusztus 19-én 20 órától lesz a várbeli nyári színházban, 20-án 21 órától ismét ott láthatják az előadást, melyet a stúdióban játszanak majd tovább.

Bábos tábor, családi nap

A Lilliput Társulat 2002 ót vezeti az esztergomi bábos tábort (idén augusztus 8–16. között), ennek mintájára idén augusztus 22–26. között a nagyváradi várban is tartanak ilyet, melynek végén az előadásokat is megnézhetik az érdeklődők, mondta Botházy-Daróczi Réka. Harmadik táboruk, a havasrekettyei július végén következik, ott az Iskola a színházban, színház az iskolában program keretében A rút kiskacsa című előadást állítják színpadra, TótH Tünde színművész rendezésében. Workhshopot Györfi Csaba koreográfussal tartanak szintén augusztusban, erre várják a Sepsiszentgyörgy Cimborák társulatot is, amely a Fuxfeszten nyerte el a lehetőséget.

Augusztus 29-én rendezi meg a Nagyváradi Római katolikus Püspökség a Szent László családi napot, ezen a Szigligeti színház mindhárom társulata részt vesz.

Kimaradt?