Provokál A fiú: közvécén született kisded

December elején jelent meg az interneten egy provokatív kisfilm A fiú címmel, amely története a maga utalásaival erősen emlékeztet az első karácsony eseményeire. A sztori a stoppoló párról, akinek gyermeke egy autóspihenő közvécéjében jön világra, a magyarországi református egyházban máig izzó vitát robbantott ki.fiu szulok

A Petrik András által rendezett, alig négyperces alkotás első jelenete egy rokonszenves fiatal párt mutat be, akik rongyosan stoppolnak az út szélén. A nő várandós. Román sofőr (Cioban névtáblával) vezette kamion veszi fel őket, és amikor egy pihenőhelyen megállnak, a pár elrohan a mosdóba. A fiatalasszony ott, a közvécén hozza világra gyermekét. A sírás hallatára odajön a sofőr, aki meghatottan fotózza le mobiljával a kisdedet. Odakíváncsiskodik egy prostituált is, aki a kabátját adja takaró helyett a gyermekre. Aztán rögtönzött ünnepséget rendeznek, és a szirénázva helyszínre siető rendőrrel is átszellemült örömmel közlik a hírt: fiú!

fiu vegeKörülbelül ilyen körülmények között születhetne meg a 21. században az Isten Fia: istálló helyett egy parkoló piszkos közvécéjében, ahol a társadalom peremén élők, a társadalom kitaszítottjai vennék körül legelőször a maguk szegényes, de őszinte szeretetével. Ők értik meg és adják tovább először az örömhírt: fiú született.

A film a Magyar Református Egyház megbízásából készült, de a Dunamelléki Református Egyházkerület esperes-gondnoki testülete felháborodását kifejező levelében „arrogáns és giccses tartalmúnak nevezte, aminek a megbotránkoztatásra okot adó üzenete nem fejezi ki a református egyház konszenzusát a karácsony valósága és üzenete kapcsán”. Emiatt a film és a hozzá kapcsolódó honlap eltávolítását követelték.

fiu bolcskeiDr. Bölcskei Gusztáv püspök válaszlevelében kiállt az újító szellemű alkotás mellett és elutasította a tiltakozók vádját, hogy a film az egyház illetékes döntéshozó testületei tudtán kívül és egyetértése nélkül készült volna. A vita ezután a világhálón folytatódott, ahol már több ezren lájkolták a filmet és a különböző honlapokon kommentelők egész serege mondja el véleményét a témáról pró és kontra.

De ami talán a leglényegesebb, azt Kodácsy Tamás, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi lelkésze írja le a református karácsonyi kampány kapcsán megfogalmazott kritikájában: „Ha nem lennének ilyen provokatív megnyilvánulásai az egyházi kommunikációs csapatnak, mi is kevesebbet gondolkodnánk arról, mi a karácsony" .

Kimaradt?