Kétszer kel fel a Nap a torockói Double Rise fesztiválon

Új fesztivál születik, ezúttal a Fehér megyei festői településen, Torockón. A Double Rise („Dupla napkelte) időpontja a június 30-án kezdődő hétvége, jellege pedig – szervezői szerint – összművészeti fesztivál, amely egyaránt szól a könnyűzene, alternatív rock, népzene, színház és irodalom szerelmeseinek.

A Fehér megyei Torockó sokak szerint a legszebb falu Erdélyben. Jellegzetes, zöld zsalus, fehérre meszelt házait sikerült eredeti állapotukban megőrizni vagy visszaállítani. Aki járt már itt, az nem csodálkozik, hogy ez az első település Romániában, amely felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A falu arculatát a Székelykő teszi egyedivé: az impozáns, 1128 méter magas sziklatömb lélegzetelállító díszletet emel a mesebeli házacskák fölé. A roppant sziklát egy szakadék szeli ketté, így ha reggel a falu északi oldalán tartózkodunk, két napfelkeltét látunk. Dupla napkelte: angolul Double Rise. Ez lett az első torockói összművészeti fesztivál címe, amelyet június 30. – július 3. között rendeznek meg, és máris 10-15 ezer látogatóra számítanak a szervezők.

Első sajtótájékoztatójukat stílusosan a helyszínen tartották, éppen abban az udvarban, amely a fesztivál ideje alatt folk-udvarrá változik majd. A szervezők – Sevecsek Renáta, Gondi Mátyás, Józsa Örs és Vajas Albert – arról számoltak be: különleges, összművészeti rendezvényt akartak létrehozni, és ehhez különleges helyszínt kerestek. Így döntöttek a Kolozsvártól 60, Tordától 30 kilométerre lévő Torockó mellett, ahol maga a természet szolgáltatja az egyedülálló díszletet.

A fesztivál négy napon át tart, és ezalatt legalább tíz különböző helyszínen lehet szórakozni, zenét hallgatni vagy éppen pihenni, ki-ki igénye szerint. Két színpadot állítanak fel, és zuhanyozókkal ellátott, őrzött kempinget hoznak létre a rendezvény idejére, ahol lakókocsikat is lehet bérelni, illetve saját lakókocsiknak is helyet adnak – tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

A nagyszínpad a falu Torockószentgyörgy felőli végétől 700 méterre kap helyet, egy kaszálón, így a hangos zene nem zavarja majd a helyieket. A kisszínpad a település központját jelentő csorgónál lesz, de a szervezők ígérete szerint tekintettel lesznek arra, hogy éppen azon a vasárnapon konfirmálást tartanak a közelben álló templomban.

A nagyszínpadon olyan zenészek és együttesek lépnek fel, mint a Bagossy Brothers Company, a 30y, a PASO, Anna & the Barbies, a Kiscsillag, a Magashegyi Underground, a Punnany Massif. A szombati nap pedig az erdélyi premiereknek ad helyet, vagyis olyan magyarországi együtteseknek, amelyek még soha nem koncerteztek régiónkban: Odett, Soerii & Poolek, Wellhello.

A folk-udvar a műfaj illusztris képviselőit fogadja. A népzenét és feldolgozásokat játszó zenekarok mellett híres prímások, adatközlők szerepelnek a meghívottak között, valamint a Fölszállott a páva tehetségkutató műsor versenyzői: Berecz István, Kacsó Hanga Borbála, no meg a Tokos zenekar, amely egyúttal oroszlánrészt vállal a szervezésben is.  Ugyanitt néptáncoktatás, kézműves foglalkozások, gyerek-táncház és „hangszersimogató” várja a családokat.

Márton Áron születésének 120., az ’56-os forradalom kitörésének 60. évfordulója adja meg azoknak a beszélgetéseknek a keretét, amelyek a Márton Áron Agorában zajlanak majd történelemről, jövőképről, szórványoktatásról, fiatalok vállalkozási lehetőségeiről és még sok másról. A főleg fiatal költők körében terjedő műfaj, a slam poetry se maradhat ki egy ilyen rendezvényből: a szervezők egyenesen arra törekednek, hogy a Kárpát-medence legnagyobb horderejű slam poetry bajnoksága bontakozzon ki a Székelykő alatt.

A megszállott focirajongóknak se kell otthon maradniuk, ugyanis Torockón külön EB-sátrat rendeznek be, ahol követhetik a bajnokság nyolcaddöntőit – majd rekonstruálhatják a meccseket a csocsó-asztalok mellett.

A filmes sátor igazi kikapcsolódási lehetőséget kínál majd azoknak, akik egy kis passzív pihenésre vágynak, a másik véglethez tartozók (a fizikai aktivitás megszállottai) viszont raftingolhatnak, sárkányrepülőzhetnek vagy felmászhatnak a Székelykőre – idegenvezetővel. A hegy ugyanis nem teljesen veszélytelen azok számára, akiknek új a terep.

Színészek, társulatok is fellépnek, a fesztivál-óvodában (értsd: gyerekmegőrzőben) például a Váróterem Projekt mese- és bábelőadásait láthatják majd az apróságok, amíg szüleik kikapcsolódnak. A fesztivál-ovi minden este 10-ig üzemel majd.

A szervezők felhívják a művészek figyelmét, hogy (bár a két színpad programja már telített) utcai performanszokra, rövid fellépésekre szívesen látnak mindenkit, akár egyperces villám-előadásokat is szívesen látnának Torockó utcáin a fesztivál ideje alatt. Mindenki, akinek kreatív ötlete van, a fesztivál facebook-oldalán jelentkezhet.

És még valami: nem kötelező kint aludni. Az ígéret szerint külön buszjáratokat indítanak Kolozsvár-Torockó és Marosvásárhely-Torockó között, az utolsó fuvar minden este a koncertek végeztével indul visszafele a nagyvárosokba.

A Double Rise-ra bérleteket, napijegyeket itt lehet vásárolni, a programról itt lehet tájékozódni. 

Kimaradt?