Minimum „homályos” természetművészet

plakat minimumA ma kezdődő Minimum Party alkotótábor és szakmai fórum központi témája a beláthatatlan, a „tükör által homályosan" eszméje. A Hargita megyei Kászonaltíz község közelében, a Tiszás patak torkolatánál 17. alkalommal megszervezett természetművészeti táborban tíz műhely vár a különböző területeken alkotókra.

A műhelyekben folyó alkotómunkát az idei tábor jelszava, a beláthatatlan (a beláthatatlan tér félreérthető képe, a beláthatatlan igazság, a beláthatatlan következmény vagy jelentőség stb.), a művészi interpretáció, az értelmezés kérdése felé tereli. A tábori tematikát a délutánonként és esténként sorra kerülő szakmai fórumok, vetítéssel egybekötött előadások és beszélgetések elméleti síkon közelítik meg.

Az induló alkotóműhelyek: vizuális művészet – képzőművészet műhely (vezetője Pető Hunor Budapestről), mozgásszínház műhely (vezetője a Japánból érkező Ishi Junya), filmes (videó) műhely (vezetője Fogarasi Gergely Budapestről), zeneműhely (vezetője Lászlóffy Zsolt Nagyváradról), kísérleti-színház műhely (vezetője Szabó Attila Miskolcról), építész műhely (vezetője Orbók Sándor Csíkszeredából), íróműhely (vezetője Selyem Zsuzsa Kolozsvárról), filozófia műhely (vezetője Pálfalusi Zsolt Budapestről) és kézműves műhely (vezetője Csergő Melinda Gyergyószárhegyről).

Az alkotói műhelyekben folyó közös tevékenység kisebb közösségeket alakít, amelyek keretében szakmabeliek és művészetkedvelők egyaránt betekinthetnek egymás ötleteinek megszületésébe és kivitelezésébe. A közös alkotás, a résztvevők közötti ismerkedés, kapcsolat, párbeszéd és (nem utolsósorban) kikapcsolódás egyvelege alakítja ki a Minimum Party alkotótábor sajátos arculatát.

A Minimum Party Társaság egy kolozsvári művészeti csoport, amely a kortárs művészet megismertetését, az erdélyi fiatal művészek kapcsolattartását és próbakezdését igyekszik segíteni.

Kimaradt?