Újabb szakmai elismerés a váradi fúvózenekarnak

Vizsgakoncerttel kezdődött Nagyváradon a IV. Parádé Fúvós Fesztivál szombat délután: a Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekar és az albertirsai Gerje Party Fúvósegylet egyesített zenekara a Szimfonikus Fúvószenekarok és Együttesek Világszövetségétől (World Association for Symphonic Bands and Ensembles –WASBE) újabb minősítéséért zenélt.

A koncert egyben a két zenekar karnagyának, Orosz János diplomakoncertje is volt, ő a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti karának szimfonikus fúvószenekari karmesteri szak mesteri fokozatát végezte el. 

Az impozáns koncerten hetven zenész állt színpadra, dr. Tóth Péter, Hidas Frigyes, Klebniecki György, Alfred Reed és José Pablo Moncayo szerzeményeit szólaltatták meg, az eredményekre várva pedig könnyedebb fúvósdarabok csendültek fel.

A dr. Tóth Péter dékán, Nagy Zsolt docens és Csikota József adjunktus (a WASBE Kelet-Európai Tagszervezet elnöke) összetételű zsűri döntését utóbbi ismertette: Orosz János diplomakoncertjére a Magyarországon elérhető legnagyobb érdemjegyet, 5-öst kapott, a két zenekar pedig 84 ponttal a WASBE D-kategóriájának ezüst fokozatát szerezte meg. Ez jelentős szakmai elismerés, különösen a 2010-ban alakult nagyváradi fúvószenekar számára, hiszen a fúvós-világszövetségnek ennél csak egyetlen magasabb besorolása van, az E-kategória.

Május 30-án 18 órától az Ady Endre Líceum dísztermében zárul a Parádé Fúvós Fesztivál, melynek történetében először hallható harsonakvartett is. A kvartett tagjai: Fleisz Richárd, Ilie Pop, Szávuly Albert Károly, George Sorin Ţurcanu. Műsorukon eredeti harsona kvartettre íródott darabok és hangulatos feldolgozások szerepelnek.
 

 

Kimaradt?