Jakabffy Napok és Páskándi-megemlékezés Szatmárnémetiben

Jakabffy Elemérre, a kiváló kisebbségpolitikusra emlékeznek meg május 19-én és 20-án Szatmárnémetiben. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület az egykori politikus, író, lapszerkesztő, a Magyar Tudományos Akadémia Tagjának születésének 135. évfordulója alkalmából szervezi meg a Jakabffy Napok néven ismerté vált kisebbségi tanácskozást, melyet 20-án a Páskándi-megemlékezés követ.

A Jakabffy Napokat XII. alkalommal szervezi meg a közművelődési egyesület. A rendezvény keretében Jakabffy Elemér munkásságának generációkat átívelő időszerűsége címmel tartanak nemzetközi tanácskozást a Szatmár Megyei Múzeum dísztermében. Az eseményen több jeles politikus, politológus, kisebbség-kutató és történész is részt vesz a Kárpát-medencéből. A megemlékezés-sorozat részeként Jeszenszky Géza, Magyarország volt külügyminisztere Kísérlet a trianoni trauma orvoslására című kötetének könyvbemutatójára is sor kerül, amely az Antall, majd a Boros-kormány szomszédság- és nemzetpolitikáját mutatja be, a szerző írásaira, feljegyzéseire, beszédeire és birtokában lévő dokumentumaira, valamint emlékeire támaszkodva. A Jakabffy Napok és Páskándi-megemlékezés meghívottjai között szerepel többek között Szili Katalin, Magyarország miniszteri biztosa, Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, valamint Dudás Károly szabadkai költő, a Vajdasági Magyar Művelődési Szervezet elnöke.

A kisebbségi tanácskozásra május 19-én 16 órai kezdettel kerül sor a megyei múzeum dísztermében, majd 20-án ugyanott folytatódik 10 órától. A tanácskozás második napján, 16 órától a szervezők koszorút helyeznek el Jakabffy Elemér emléktáblájánál, majd leróják kegyeletüket a szatmári nyughelyénél, majd 19 órától Szatmárhegyre, a Kossuth-díjas író, költő szülőfalujába látogatnak, ahol részt vesznek a XIX. Szatmárhegyi Páskándi-megemlékezésen is.

 

Kimaradt?