Székelyföldi legényesversenyt tartanak Szentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön harmadik alkalommal kerül sor pénteken a Székelyföldi Legényesversenyre, amelynek célja, feltárni és bemutatni a legényes táncfolklór gazdag hagyományát, idén először szabad utat engednek az improvizatív, egyéni táncalkotásoknak is.

A Lajtha László Alapítvány által szervezett verseny idén a györgyfalvi legényes táncokat helyezi középpontba, és egész Erdély területéről várták a jelentkezőket. A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban pénteken 19 órakor kezdődő legényesverseny két részből áll.

Az első részben a versenyzőknek egy kötelezően megadott táncfolyamatot kell bemutatniuk. Idén Jaskó István „Pitti” györgyfalvi adatközlő táncaiból válogatták a kötelezőt. A második részben a versenyzők szabadon építkezhetnek a györgyfalvi legényes motívumkincseiből, sőt, idén először „saját legényesükkel” is kiállhatnak.

A versenyzőket négytagú szakmai zsűri értékeli. A legjobb táncosok Az év kiváló legényes táncosa és A legényes újraalkotója kitüntetésben részesülhetnek, amely 500 lejes pénzjutalommal jár, de kiosztásra kerülnek további különdíjak és közönségdíj is. A vetélkedőt követően kerül sor az évadzáró táncházra, a muzsikáról a Heveder zenekar és a Folker együttes gondoskodik.

Székelyföldön ez a rendezvény az egyetlen, kimondottan legényes táncokat középpontba helyező szakmai fórum, ezért hiánypótló szerepet tölt be.  A részletes versenykiírás, a videóanyagok és a jelentkezési lap elérhető a Háromszék Táncegyüttes honlapján, a www.hte.ro oldalon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?