Egy korty könyv – csütörtökön indul a 6. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

A könyveké, kultúráé lesz a főszerep a 6. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten, május 12–15. között a Communitas Alapítvány, a Romániai Magyar Könyves Céh, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szervezésében.

A Könyvhetet május 12-én, csütörtökön 17 órától nyitják meg a kolozsvári Fogoly utcában. Az ünnepségen beszédet mond Kelemen Hunor szövetségi elnök, Markó Béla szenátor, Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács elnöke, H. Szabó Gyula, a Romániai Könyves Céh alelnöke, Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja és Dolhai István, a Marczibányi Téri Művelődési Központ igazgatója.

A Kolozsvár Társaság díjának átadására is sor kerül a nyitóünnepségen, valamint együttműködési megállapodást ír alá a Budapest II. kerületi Marczibányi Téri Művelődési Központ és a Kolozsvár Kulturális Főváros projekt, amelynek kereteit szintén a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét szervezői teremtették meg.

A csütörtöki nap folyamán Péterfy Gergellyel találkozhat a közönség, este Politikus elődeim – Bánffy Miklós és Domokos Géza címmel Markó Bélával beszélget Tibori Szabó Zoltán és H. Szabó Gyula. Kulin Ferenc Lét-kérdések a 19. századi magyar irodalomban, Rácz Árpád Mátyástól a Rubiconig. Szuverenitás és modernitás kérdése a modern magyar történelemben címmel, Marosán Csaba színművész pedig Méhes György műveiből tart előadást. A kikapcsolódni vágyók Jazzybirds koncerten és slam poetry előadáson szórakozhatnak.

A szervezők idén is színes, változatos programmal szólítanak meg minden generációt: a könyvvásár, workshopok, színházi előadások mellett kiállítás, gyermekprogramok és további gazdag felhozatal várja az érdeklődőket. Nem maradnak el az író-olvasó találkozók sem: a meghívott szerzők között szerepel Varró Dániel, Farkas Wellmann Endre, Magyari Tivadar, az estéket pedig koncertek színesítik majd. Fellép ByeAlex, a Bagossy Brothers Company és a Garabonciás együttes.

Az esemény záró momentumaként idén is megrendezik a Hangzó Csoda közösségi versmondást, ezúttal Szilágyi Domokos verseit szavalhatja együtt minden résztvevő.

A teljes program a www.unnepikonyvhet.ro oldalon tekinthető meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?