Hét vendégtársulat, 15 előadás a csíkszeredai Lurkó Fesztiválon

Negyedik kiadásához érkezett a csíkszeredai Lurkó Fesztivál. A gyermek- és ifjúsági színházi találkozó 2016-ban is számos értékes előadást hoz el a csíkszeredai gyermekeknek, tizenéveseknek és egyetemistáknak, de néhány csemegével a felnőtt közönségnek is szolgál.

A rendezvény programjának fő vonalát a győri Vaskakas Bábszínház bemutatkozása jelenti, hiszen a társulat öt produkcióját hozza el, melyekkel tíz alkalommal lép fel a fesztivál első három napján. Rendhagyó módon a fesztivál idén nem az első nappal, hanem egy bevezető nappal kezdődik, melyen a Nagy István Művészeti Középiskola I-II. osztályos diákjainak két csoportja mutatja be bábelőadásait.

A győrieken kívül szintén Magyarországról érkezik a Nézőművészeti Kft. két osztálytermi produkcióval, Juhász Kata Társulata tornatermi táncelőadással, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház egy családi programnak kínált cirkuszjátékkal és egy esti, 14 éven felülieknek szóló ír történettel.

Közelebbi tájakról a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház román társulata Kipling-mesével, a nagyváradi Lilliput Társulat rendhagyó irodalomórával, a kolozsvári Puck Bábszínház szabadtéri előadással kapcsolódik a gazdagnak ígérkező programba. A házigazda Csíki Játékszín a Hamupipőke mellett egy új előadás premierjével rukkol elő a fesztiválon, az egészen kicsiket szeretné megszólítani az 1-4 éveseknek szánt Pity-PALATTY című, közös játékkal végződő stúdiószínházi bemutatóval, melynek alkotói Sípos Tünde, Keresztes Szabolcs, Salamon Orsolya, Bíró Zsuzsa és Dálnoky Csilla.

Összesen 7 vendégtársulat – 15 produkció – 23 előadás látható a fesztiválon. A programról a Csíki Játékszín honlapján, plakátain, műsorfüzetében lehet tájékozódni. A fesztivált a Csíki Játékszín és a Kortina Egyesület szervezi, főtámogatója Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, támogatói a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, Hargita Megye Tanácsának Hargita Megyei Kulturális Központja, a Hunguest Hotel Fenyő és a Communitas Alapítvány.

Jegyek elővételben kaphatók a színház jegypénztárában. A Márton Áron Gimnáziumban és a Csíki Moziban történő előadásokra ugyancsak vásárolhatók jegyek elővételben a Csíki Játékszín jegypénztárában, majd előadások előtt egy órával a helyszínen lesz jegyárusítás. A fesztivál teljes programja itt tanulmányozható.

 

 

Kimaradt?