Habot kevertek kabaréval a marosvásárhelyi színis diákok

Gáspárik Attila rendezi és a magiszteri első éves színész szakos hallgatók lépnek fel abban a darabban, amelynek szombat este 7 órától lesz a bemutatója a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színházában.

A produkció címe – Habaré – a hab és a kabaré kombinációjából született és olyan kabarészövegeket, slágereket elevenít fel, amelyeket a mai igényeknek megfelelően írtak át, és amelyek személyre szabottan, az előadók egyéniségéhez igazodva jöttek létre.

Tanulj meg fiacskám komédiázni – ezzel a dallal indítja az előadást a csapat, énekel az egész osztály, majd Bálint Örs Hunor következik A konferanszié születése című jelenettel. Sorban hangzanak el saját szerzemények, illetve Nóti Károly, Gábor Andor, vagy Kellér Dezső szövegek, illetve olyan örökzöld dalok, mint az Este fess a pesti nő, Kellene egy kis szerelem, Holnap, ki tudja, holnap látsz-e még. Az évfolyam vezető tanára indulásuk óta, már negyedik éve Gáspárik Attila, aki úgy vélte: ezzel az előadással tulajdonképpen egy előbemutatót tartanak, nem várnak vele a következő tanév kezdetéig, októberig, hiszen jövőtől már „munkahelyként fogják használni ezt a színpadot” – mondta Gáspárik.

A kabaré, mint műfaj halott, akárcsak az operett és az opera – fogalmazott a rendező, aki az előadással szeretné önreflexív módon megközelíteni a klasszikusnak mondott kabarétréfákat. „A színészek játszanak és néha le-lereagálják civilben a játszottakat. Az elsőrendű feladat az volt, hogy a zenét illesszük a szöveghez, hogy a poéntechnikát gyakorlatban próbáljuk ki és a közönséget szórakoztassuk” – fogalmazott Gáspárik Attila.

A színpadra lépő színész szakos hallgatók már rendelkeznek némi szakmai gyakorlattal, hiszen a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának több produkciójában is láthatta őket a közönség. Például A Pál utcai fiúkban, a Csárdáskirálynőben, az Üvegcipőben, a Túl a Maszat-hegyen című mesedarabban, Az ajtóban,  A tanítónőben, a Sirályban léptek színpadra.

A szombati bemutatót követően vasárnap este 7 órától is látható az előadás.  

Kimaradt?