Új, állandó galéria nyílik a marosvásárhelyi Kultúrpalotában

Ion Vlasiu (1908–1997) szobrász, festő és prózaíróról nevezik el azt az állandó galériát, amelyet a marosvásárhelyi Kultúrpalota jobb szárnyának III. emeletén avatnak fel május 6-án, pénteken 18 órától.

Ion Vlasiu szobrász, festő és prózaíró már fiatalon a kolozsvári Szépművészeti Iskola diákjai közül. Alkotásai igazolják rátermettségét, mellyel a kifejezés eszközeit váltogatta: a vésőt, az ecsetet vagy a tollhegyet.

A Ion Vlasiu Galéria újonnan kialakított helyiségében megközelítőleg 50 festmény és szobor látható. A művész 96 alkotását adományozta a Művészeti Múzeumnak. A marosvásárhelyi gyűjteményben lévő tárgyak alkotói munkásságának kiteljesedett, érett korszakához tartoznak, mint például A parasztok álma, Ileana, Szemben az idővel, Földi paradicsom, Lélekmadár, Anyaság, Pár című alkotások, de létezik néhány rendkívüli munkája a pályakezdő időszakából is, mint a Szulamit és az Önarckép.

A kiállítás mélyebb megismeréséhez az újonnan megjelent, Ion Vlasiu című album járul hozzá. A kiadvány szerzői a művész életének és alkotásainak részletes és jól dokumentált bemutatására törekedtek: kritikai írásokkal, az alkotások reprodukcióinak tematikus fejezetekbe rendezett katalógusával, életrajzi adatokkal, naplórészletekkel, kritikai antológiával, valamint a művész a kortársaival folytatott levelezéseinek szemelvényeivel tették teljessé a kötetet.

A Ion Vlasiu Galéria 2016. május 6-án, pénteken, 18:00–20:00 között ingyenesen megtekinthető.

Az állandó kiállítás 2016. május 7-től 9:00–18:00 között látogatható.

 

Kimaradt?