Kiállítás nyílt Marosvásárhelyen a restaurálás művészetéről

A restaurálás nem mesterség, hanem művészet – hangzott el a Magyar Restaurátorok Egyesülete által létrehozott, a Gyergyószárhegyi Kulturális Központ és a Maros Megyei Múzeum által szervezett tárlat megnyitóján, a marosvásárhelyi Kultúrpalotában, ahol 28 pannót állítottak ki, amelyek egy-egy restaurátori munkát mutatnak be.

A kiállítást Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója, Czimbalmos Attila, a Gyergyószárhegyi Kulturális Központ vezetője, valamint Szentkirályi Miklós, a Magyar Restaurátorok Egyesületének elnöke nyitotta meg. A restaurátornak szerény művésznek kell lennie, alázatosan nyúlnia a művészethez – hangsúlyozta Szentkirályi, aki azt is elmondta, hogy amennyiben egy műtárgyat nem lehet már eredeti formájában visszaállítani, akkor állagmerőzést kell végezni, de a kívülálló számára az nem kell észlelhető legyen.

A Kultúrpalota előcsarnokában három héten át látható 28 pannó különböző restaurálási munkákat mutat be. Többek között egy i.e. 3-4. századból fennmaradt római falfestés-töredéket, amelyet Óbudán, Aquinkumban találtak, meg a budapesti Szépművészeti Múzeumban őrzött 15. századi Andrássy oltárt, valamint egy 350 éves fafaragványt a Kalocsai Érseki Kincstárban, amely Sámson küzdelmét ábrázolja az oroszlánnal. Kisszebenből a Keresztelő Szent János főoltár restaurálásáról lehet tájékozódni, az erdélyi vonatkozású munkák közül a csíkkarcfalvi és csíkmenasági római katolikus, a székelydályai református és a székelyderzsi unitárius templom restaurálását is bemutatja a kiállítás.

Érdekessége, hogy annak az egykor közkedvelt, a Viberti gyárban készült motorkerékpárnak a felújítását is bemutatja, amelyet ma már nem gyártanak, és amelyet más műszaki tárgyakkal együtt a Műszaki gyöngyszemek sorozat keretében mentettek meg a pusztulástól.

A pannókon fotók örökítik meg azt, hogy milyen volt egy-egy tárgy, műalkotás a restaurálás előtt, illetve milyen lett azt követően.

A megnyitón bemutattak egy kisfilmet a restaurálási munkálatról, arról az esetről, amikor egy Tiziano-alkotást azonosítottak, és hoztak helyre a szakemberek. 

Kimaradt?