Magához tért Kulka János, de beszélni még nem tud

Kulka János tudatánál van, de egyelőre csak a szemével kommunikál.

A Bors úgy tudja, hogy reményteli a hangulat az intenzív osztályon, mivel Kulka János szerdán magához tért. A jobb oldali végtagjait – amivel a kórházba szállításakor gondok voltak – picit ugyan, de mozgatni kezdte, és teljesen tudatánál van, ha kérdezik, pislantással válaszol. Jelezte, hogy megismeri Janinát és az unokahúgát, és azt is, hogy tudja, mi történt vele.

A Kossuth-díjas művész kedd délután lett rosszul, rohammentő vitte előbb a Honvéd-kórházba, majd az első vizsgálatok után azonnal egy speciális intézménybe, az Országos Idegtudományi Intézetbe, ahol jellemzően stroke-os, agyvérzéses és agyi infarktusos betegeket ápolnak.

Kulka felépülésével kapcsolatban számos hír jelent már meg a sajtóban, de tény, hogy az elkövetkezendő napokban derül csak ki, hogy teljesen felépülhet-e, vagy marad esetleg valamilyen probléma, amivel a későbbiekben foglalkozni kell.

Maradandó lehet a károsodás. A stroke lehet agyvérzés és embólia is. Előbbinél az artéria nyomás hatására szinte felrobban, és vér árasztja el az agyi szöveteket. Embólia, vagyis vérrög esetében a rög elzár egy artériát, az agyi szövetek nem jutnak oxigénhez. A stroke mindkét fajtája hatalmas pusztítást tud okozni. „A legfontosabb, hogy a tüneteket azonnal ismerjük fel és hívjuk a mentőket, minél később kerül sor beavatkozásra, annál nagyobb rész hal el az agyból. Egy agyi érkatasztrófánál ugyanis egészen biztos, hogy valamennyi agyszövet elpusztul” – mondta el a Bors által megkérdezett szakértő. „A tünetmentességtől a súlyos maradandó tünetekig bármi elképzelhető. Súlyos esetben bekövetkezhet végtagbénulás, járásbizonytalanság, az egyensúlyérzés zavara, a beszédkészség vagy beszédértés teljes vagy részleges elvesztése, ritka esetben vakság is” – folytatta. A beteg sorsa függ attól is, hogy mekkora az agyban elhalt terület, és annak funkcióját át tudja-e venni a többi szövet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?