Szent György Napok 2016: közel 300 program

Szombaton kezdődik a 25. Szent György Napok, Erdély egyik legrégebbi és legnagyobb városünnepe, amely idén 268 programmal várja a szórakozni vágyókat.

A negyed évszázados városnapok hagyomány szerint nyitóhangversennyel kezdődik, amelyre szombaton 19 órától a Krisztus Király Római Katolikus templomban kerül sor és amely idén egy zenei ínyencséget ígér ugyanis Bogányi Gergely, Kossuth- és Liszt Ferenc díjas zongoraművész lép fel, az „űrzongorának” nevezett hangszerével. A 18 ezer alkatrészből álló, űrtechnológiában használt karbon-kompozit rezonáns hangszer a szakemberek szerint a legtisztább hangzást adja. Ugyancsak hétvégi zenei esemény a Nagyváradi Állami Filharmónia Michael Haydn kamarazenekarának hangversenye, amelyre vasárnap 17 órától a Belvárosi Református Templomban kerül sor.

Jazz és blues a városnapokon

Hétfőn a városnapok kulturális hete keretében, hétfőn este 8 órától a Park Vendéglő Di Stefano bárjában a nyolc háromszéki újságíróból álló PressTones – Független Sajtózenekar ad közel kétórás koncertet, az esemény egyúttal Háromszéki Médiatalálkozó is.

Ugyancsak jövő hétfőn 21 órától a Művész teremben Ada Milea koncertre kerül sor. Kedden 19 óra 30 perctől az unitárius templomban Rákász Gergely Mozart csodálatos világát hozza Sepsiszentgyörgyre. Szerdán 19 órától, a Művész teremben, Sepsiszentgyörgyön első alkalommal lesz eszrádzs koncert. Az indiai húros hangszert az Aud Band nevű bukaresti együttes szólaltatja meg az Exotic Esraj & Balkan Flair című, Romániában egyedülálló előadásban.

Idén ugyancsak a Park Vendéglő Di Stefano bárja ad helyet a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület által szervezett Jazz és blues klubnak. A koncertekre keddtől csütörtkig este 8 órától kerül sor. A sorozatot április 19-én, kedden a nagyváradi Jazztoday nyitja, majd a Sepsiszentgyörgy-Kolozsvár „vegyes csapatot” felvonultató Malter Ego következik. Április 20-án, szerdán a Border Split után a budapesti Elek István Quintet lép fel. Április 21-én, csütörtökön blues napot tartanak, amikor a sepsiszentgyörgyi Black Betty és a szegedi Rambling Blues Trio játszik.

Hét nap, hat előadás

Az idei Szent György Napok kulturális hetén hat előadásra is várják az érdeklődőket. Hétfőn 19 órakor a Háromszék Táncstúdióban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Bartis Attila - Rendezés című előadását játssza. Kedden 17 és 20.30-tól a színház nagytermében a Veszprémi Petőfi Színház Örkény István: Kulcskeresők című vígjátékát adja elő. Szerdán 18 órától, a Háromszék Táncstúdióban fellép a Háromszék táncegyüttes az Erdély-menyegző című produkciójával. Csütörtökön 17 és 21 órától, a színház nagytermében a Nagyváradi Szigligeti Színház Csiky Gergely: Buborékok című előadását láthatják. Csütörtökön 19 órától, a Háromszék Táncstúdióban kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház #hattyúdal című előadására Csehov nyomán. Jövő szombaton 18 órától, az unitárius templomban Berecz András: Láttam a holdat előttem című produkciójával lép fel.

Gazdag bábszínházi kínálat

A kulturális hét bábszínházi programjait a Cimborák Bábszínház szervezi. Az elképzelés az, hogy délelőtt főleg óvodai és iskolai csoportoknak játszanak, délutánonként szabadelőadásokra kerül sor. Hétfőn a színház nagytermében, az Udvarhelyi Néptáncműhely Benedek Elek: Az aranyszőrű bárány című mesejátékát nézhetik meg. Ugyancsak hétfőn 19 órakor, a Plugor Sándor Művészeti Líceum B. Angi Gabriella drámatermében a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház Tasnádi István: Cyber Cyrano című netdrámája lesz látható. Kedden, 11 és 17 órakor, valamint szerdán, 11 órától, a Művész teremben, a békéscsabai Napsugár Bábszínház Rongy Elek, a példakép című előadásával áll színpadra. Kedden, 12 és 18 órakor, valamint szerdán 10 órától, a Háromszék Táncstúdióban, a debreceni Vojtina Bábszínház Boldog képek című előadása látható. Szerdán, 10, 12 és 18 órakor, valamint csütörtökön 10 és 12 órától, a Tanulók Házában, a nagyváradi Szigligeti Színház Liliput Társulatának Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című előadását nézhetik meg. Szerdán 16 órakor, a Szent József Római Katolikus Plébánián a Kolompos együttes: Vitéz Levente - meseszínház és gyermektáncház produkciója van programon. Csütörtökön 10 és 12 órakor, a Művész teremben a brassói Arlechino Bábszínház Ridichea uriașă című bábelőadása látható.

Csíkos, pöttyös, kockás gyermekek tere

Erdély András, a Szent György Napok szóvivője elmondta: ugyancsak a kicsiknek szól a „Csíkos, pöttyös, kockás gyermekek tere”, amelyet a Gyulafehérvári Caritas szervez jövő hétvégén, a Bodok szálló előtti téren. A résztvevők ügyességi próbákon szerzett betűkkel különböző alkotóműhelyeken vehetnek részt, így például: szobrászkodás, textilfestés és varrás, fotóműhely, drótból hajtogatás, fodrászat, tetováló műhely, valamint lego műhely, de lesz babasarok és kamaszoknak is szerveznek társasjátékokat.  Ezen kívül a Kultúrkerben reneszánsz kori foglalkozás és játékok lesznek a Pörgettyű Egyesület vezetésével, szombaton 17 és vasárnap 15 óráig. Ugyancsak ott, szombaton íjászat lesz gyerekek a Tiszafa Egyesület vezetésével (a program 14 órakor zárul) és mesetáncház is lesz 16 órakor.

kARTa Valley alternatív fesztivál a városnapokon

Idén is a városnapok része a kARTa Session, de egy fesztivál a fesztiválon belül, amely egy európai szintű fesztivál hangulatot „hoz be” és alternatív kultúrát támogatva egy új szint ad a városnapoknak – mondta a tízedik alkalommal megszervezett kARTa Sessionről Páll Gecse Ákos. Az április 22 és 24-e között zajló esemény főszervezője szerint összesen mintegy hazai és nemzetközi 50 zenész, DJ, VJ, kísérleti zenész, akcióművész lép fel a négynapos programban, amely nappal a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti völgyben, este a Kolcza vendéglőben illetve a Hostelben zajlik.

Utcazene fesztivál

Idén is része a Szent György Napoknak a Szentgyörgyi Utcazene Fesztivál, amely úttörő szerepet játszott abban, hogy Romániában meghonosodott ez a műfaj. A hetedik alkalommal megszervezett rendezvény célja, hogy valami újat adjon, nem a megszokott, dübörgős fesztivál hangulatot, hanem valami szolidabb, emberközelibb élményt. Két állandó helyszínen: a Testvértelepülések utcájában és a Mesterségek nagyvásárában jövő péntektől vasárnapig, 14:30-tól 17 óráig tíz zenekar muzsikál, 15 perctől egy órás váltásokban. Ezek a Zsili mesél, Farkas Tamás (HU), Mr. Szobi (HU), Spontán, The Fairies Irish Dance, Wyq – Thor (HU), Váry László (HU), The Crazy Plumbers), Minestrone Band és a Mandula Duó.

Bonnie Tyler, Luiza Zan és a Zenevonat a Szent György Napokon

Az idei Szent György Napok szabadtéri ünnepség sorozata keretében jövő péntek és vasárnap között fellép többek között a Pokolgép, a Karthágó, a Balkán Fanatik, Andra, a Vunk és a sepsiszentgyörgyi Black Velvet zenekar is. A Szent György Napok zárónapján, április 24-én, vasárnap a főszínpadon a népszerű, Sepsiszentgyörgyön élő jazz-énekesnő, Luiza Zan koncertezik. Azt követően a többszörös Grammy-díjas, különleges énekhangú Bonnie Tyler lép színpadra, majd a Zenevonat nevű együttes LGT repertoárjával zárja a városnapokat. A zenekar az LGT együttes tagjaiból áll, Presser Gábor kivételével. Az idei Szent György Napokon elmarad a tűzijáték, helyette lampionokat eregetnek majd.

Műsorfüzet nyereményekkel

Mától lehet kapni a 2016-os Szent György Napok műsorfüzetét. A műsorfüzet minden programot, időpontot és helyszínt tartalmaz. Kapható a Háromszék lapterjesztő újságárudáiban, a Kulturális Rendezvényirodában és a Városimázs Irodában, illetve a városnapok alatt, az előadások helyszínein. Az 5 lejbe kerülő programfüzet tombolajegyként szolgál. A Szent György Napok partnereinek felajánlásával mintegy négyezer euró ajándékot, utazást lehet nyerni. A tombolát április 24-én, vasárnap este fél kilenckor sorsolják ki a főszínpadon, a Zenevonat záró koncertje előtt. Az idei városnapok programja ugyanakkor megtekinthető a honlapon is.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?