Két román rendező is meghívást kapott a Cannes-i versenybe

Amerikai sztárok – köztük Steven Spielberg, George Clooney, Julia Roberts, Jodie Foster, Kristen Stewart, Sean Penn és Jim Jarmusch –, nagy visszatérőnek számító európai rendezők, a belga Luc és Jean-Pierre Dardenne, a brit Ken Loach és a spanyol Pedro Almodóvar, valamint két román rendező, Cristian Mungiu és Cristi Puiu is meghívást kapott a 69. cannes-i fesztivál hivatalos programjába – jelentették be csütörtökön a szervezők Párizsban.

Cristi Puiu a Sieranevada, Cristian Mingiu pedig a Bacalaureat filmet mutathatja be a franciaországi fesztivál nagyközönségének. Az Un Certain Regard kategóriába szintén beválogattak egy román alkotást, Bogdan Mirica Câini (Kutyák) című moziját.

A világ egyik legrangosabb filmes seregszemléjét május 11. és 22. között rendezik meg, az 1869 benevezett film közül a hivatalos programba 49 alkotás kapott meghívást, ezek közül húsz versenyezhet az Arany Pálmáért.

Egy magyar animációs rövidfilm, Andrasev Nadja A nyalintás nesze című alkotása is meghívást kapott a fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.   A nyalintás nesze című 9 perces digitális rajzanimáció főszereplője nagy gonddal ápolja különleges növényeit, miközben nap mint nap figyeli őt a szomszédasszony macskája. Perverz játékuk egészen addig fajul, amíg egy nap a macska eltűnik. A következő tavasszal különös vendég érkezik látogatóba…

„Filmemet Bodor Ádám Megbocsátás című novellája inspirálta, melynek elsősorban az abszurditása ragadott meg. Az a helyzet, melyben egy hívatlan látogató a saját nappalijában figyel egy nőt mindennapi tevékenységei közepette, finom szexuális töltetet kapott. A voyeurizmustól áthatott atmoszférában a karakterek magánnyal, vágyakkal, önpusztító fétisekkel való együttélését, küzdelmét figyeljük, észrevétlenül áramolva valóság és képzelet között" – idézte Andrasev Nadja rendező. 

Kimaradt?