Közös táncoratóriumot ad elő a Közép-Európa Táncszínház és a Nagyvárad Táncegyüttes

„A táncoratórium azért különleges, mert abban két külön bolygó találkozik” – mondta Kun Attila, a Stabat Mater című nagyváradi előadás rendező-koreográfusa a bemutató előtti sajtótájékoztatón. Kun Attila, aki a Közép-Európa Táncszínház művészeti vezetője egyben, úgy látja, hogy Gionacchino Rossini zenéjére „ígéretes, szép előadás kerekedik”. Arról, hogy a találkozás és a közös munka sikeres volt, meg is győződhettünk a hétfői sajtótájékoztató után, mikor bepillantást nyerhettünk az előadás próbájába.

A Stabat Mater bemutatója április 16-án, szombaton 19 órától lesz a Szigligeti Színház nagytermében, a közös munka azonban régebbre nyúlik vissza: januárban a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral és Kun Attilával dolgoztak már együtt, idézte fel Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzserigazgatója. A társulat vezetősége a Közép-Európa Táncszínházzal közösen nyújtotta be Kreatív Európa pályázatát, melynek elbírálása április végére várható. A Stabat Mater nagyváradi előadását egyébként a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

A darab keresztény eszmékre épül, az egyén és a közösség veszteségét és ennek feldolgozást mutatja be, fogalmazott a rendező. Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője elmondta, hogy nem egy kereszténységet védő előadást készítettek, hanem az áldozatot, a fájdalmat, egy emberi történetet mutatnak be.

Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Cristina Breteanu, aki a közel két éves együttműködés után a váradi táncegyüttes munkatársa lett. Elmondta, egyszerű kosztümökkel indít, és háromféle öltözéket viselnek majd a táncosok a darabban. A színskála Caravaggiót idézi, erős kontrasztok, a fények és árnyékok játéka jelenik meg a darabban.

Szereposztás:

Nagyvárad Táncegyüttes:

Brugós Sándor Csaba, Forgács-Popp Jácint, Forgács Zsombor, Györfi Csaba, Iván Enikő Kitty, Kacsó Bálint, Kerekes Dalma, Pál Alíz, Rácz Lajos Levente, Schmith Nándor Gyula, Szabó Enikő Ágnes, Szőcs Brigitta, Szőnyi József, Tímár Tímea

Közép-Európa Táncszínház:

Jakab Zsanett, Szabó András, Kovács Péter

Rendező-koreográfus: Kun Attila (Közép-Európa Táncszínház)

Koreográfus asszisztens: Horváth Adrienn (Közép-Európa Táncszínház)

Oktatói asszisztens: Mádi László (Közép-Európa Táncszínház)

Zeneszerző: Gionacchino Rossini

Díszlet- és jelmeztervező: Cristina Breteanu

Dramaturg: Lőrincz Ágnes m.v.

 

Kimaradt?