A színház ünnepére készülnek Temesváron: közeleg a TESZT

Tíz ország művészeinek és alkotóinak találkozására teremt lehetőséget az idei TESZT, avagy Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó, amelyet május 22. és 29-e között szerveznek meg.

Nyilvános az idei Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó programja, melyre idén május 22. és 29-e között kerül sor a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház szervezésében. A TESZT mára olyan nélkülözhetetlen hagyománnyá vált, amely feltérképezi és összekapcsolja a régió színházi törekvéseit, formai újításait és művészi értékeit, és amely egyre inkább látható hatással van a szűkebb és tágabb értelemben vett régió színházi kultúrájára. A romániai színházi fesztiválok körében a TESZT nem kizárólagosan a régió legjobb előadásainak és sokszínű kiegészítő programjainak köszönheti a népszerűségét: május utolsó hetében Temesvár a színházi élet meghatározó csomópontjává válik, ahol alkotó és néző együtt, egymást kiegészítve gondolkodhat, beszélhet és alkothat, abban a termékeny közegben, amely évek óta a TESZT védjegye.

Az idei találkozó tíz ország művészeinek és alkotóinak találkozására teremt lehetőséget. A meghívott előadások mindegyike, akárcsak a fesztivál kiegészítő programjai is, az identitás, a felelősség, a betartott és elmulasztott ígéretek, az egyéni és közösségi traumák feldolgozásának lehetőségei köré szerveződnek. Bár a TESZT alapvetően a szűkebb régió színházainak és alkotóinak találkozója, idén, a fesztivál egyik legfontosabb céljával összhangban a határok még tovább tágulnak, még inkább felszámolódnak. A találkozó programjában így olyan előadások is megjelennek, amelyek alkotói földrajzi értelemben véve nem tartoznak a régióhoz, viszont esztétikájukban, formavilágukban, az alkotók szármázását, a produkciók tematikáját tekintve szorosan kapcsolódnak ahhoz, gyakran pedig a nézőt is az előadás alkotójává teszik.

A hagyományokhoz híven, illetve a különböző kulturális háttérrel rendelkező alkotók együttműködését szorgalmazva, a tavalyi Manipulációk című előadáshoz hasonlóan, idén is rég várt koprodukcióval startol a fesztivál. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a temesvári társulat színészeinek közös előadását Urbán András jegyzi, akinek munkássága jól ismert a fesztivál látogatóinak körében, az elmúlt években több jelentős előadását is láthatták a találkozó keretén belül. A folytatásban, a már ismert, évről évre visszatérő alkotók (Horváth Csaba, Jernej Lorenci, Boris Liješević, Kokan Mladenović) mellett Gabriele Vacis, Davis Freeman, Simona Semenič egy-egy előadása is látható és az eddigieknél nagyobb figyelmet kapnak a fiatal művészek (Nina Nikolikj, Alekszandr Manuilov, Marco Chenevier, Smeralda Capizzi, Sinkó Ferenc, Lander Patrick).

Ugyanakkor egyfajta adósságot törlesztve olyan tágabb körökben is ismert és elismert rendezők előadásai is láthatóak lesznek, mint Radu Afrim, Schilling Árpád, Ivo Dimcsev. A hagyományokhoz híven a Nézőművészeti Kft. alkotói idén is a TESZT vendégei lesznek.

A szervezők ebben az évben is igyekeznek sokszínű, mindenki számára elérhető, művészileg értékes programok összeállítására, amelyben mindenki megtalálhatja azt a műfajt, témát, amely a legközelebb áll hozzá. A fő programban szerepelő előadások mellett, az idei évben is workshopok, előadások utáni beszélgetések és különböző kiegészítő programok várják az érdeklődőket. A találkozó programjában számos olyan új és régi előadás látható, amely már több rangos fesztiválon is sikerrel szerepelt, többet közülük a színházi szakma elismert és jelentős díjakkal jutalmazott. A klasszikus színházi hagyományok mellett idén is látható pár formabontó, provokatív előadás.

Az évről évre bővülő programnak és a fesztivál iránti fokozott érdeklődésnek köszönhető, hogy a találkozó idei programjának helyszíne, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház mellett, a temesvári Katonai Tiszti Kör előadótermével egészül ki.

Bár sok esetben többnyelvű, speciális előadásokról van szó, illetve olyan produkciókról, amelyek nyelve angol, a fesztivál minden előadására fordítást biztosítanak a szervezők román, magyar vagy angol nyelven.

A TESZT szervezői évek óta igyekeznek mindenki számára elérhetővé tenni a fesztiválon való részvételt. Ennek érdekében a találkozó előadásaira április 6-tól már nem csak jegyet, de különböző bérleteket is válthatnak az érdeklődők. A nagytermi előadások egységáron 30, illetve 15 lejbe kerülnek, a Stúdió teremben játszott előadásokra pedig 20, illetve 10 lejes áron válthatnak jegyet a színház látogatói. Bérletek tekintetében is többféle lehetőséget kínál a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház.

A fesztivál 10 meghívott előadására érvényes TESZT10 bérlet 200, kedvezményesen 100 lejbe kerül, míg az öt szabadon választható előadást tartalmazó TESZT5 bérlet mindössze 100, kedvezményesen pedig 60 lejért váltható ki.

Május utolsó napjai idén is a párbeszéd, a megismerés, a közös gondolkodás és ünneplés jegyében telnek a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban. Abban a sajátságos légkörben, mely évek óta Temesvárra vonzza a tágabb értelemben vett régió legmeghatározóbb alkotóit és színházi gondolkodóit, és amely kiemelkedő, egyedülálló színfoltjává, közös ünnepévé vált Temesvár kulturális életének.

Mert májusban nem csupán szemlélői, de résztvevői is leszünk a TESZT-élménynek.

A TESZT programjáról, a jegyekről és a bérletekről a www.teszt.ro honlapon kaphatnak bővebb információkat.

Kimaradt?