Elkészítik az Arad megyei Kisiratos értéktárát

A magyarországi testvértelepülés, Pusztaszabolcs jóvoltából idén elkészül Kisiratos értéktára, amelyben a helyi épített és természeti örökség, a szellemi termékek és hagyományok mellett minden olyan szokás vagy megvalósítás helyet kaphat, amelyre büszkék a kisiratosiak.

A magyar határ menti, Arad megyei falut úgy is emlegetik a környéken, mint ahol a legnagyobb az egy főre eső kulturális-hagyományőrző rendezvények, szervezetek, kezdeményezések száma. Dalárdája (most már vegyes kórusa), néptáncegyüttese, citerazenekara és hímzőköre van a mintegy 1700 lakosú, majdnem színmagyar településnek, Tájháza és Máltai-otthona megyeszerte híres, a fogathajtó-versenyére országhatáron túlról is érkeznek résztvevők, és itt rendezik meg minden augusztusban a Kárpát-medence legnagyobb magyar népzenei táborát – ez csak néhány abból a hosszú listáról, amelyre felkerültek azok a természeti és ember alkotta örökségek, amiket felvesznek majd az értéktárba.

A lajstrom pusztaszabolcsi segítséggel készül el. A magyar Országgyűlés 2012-ben törvényben nyilatkoztatta ki a magyar nemzeti értékek megőrzését és összegyűjtését. Magyarországon már közel hatszáz település lakói válaszoltak arra a kérdésre, hogy mire a legbüszkébben falujukban/városukban, mit tartanak a nemzetet erősítő helyi értékeknek. 2016 új, közös feladatot hozott Pusztaszabolcs és Kisiratos partnerkapcsolatában: a már elkészült pusztaszabolcsi értéktárhoz hasonló gyűjteményt hoznak létre a rónasági községben is.

„Örömmel vettünk, hogy barátaink ránk gondoltak, és szerencsére a pályázatkiíró is lehetővé tette, hogy egy határon túli testvértelepüléssel valósítsa meg Pusztaszabolcs ezt a tervet – mondta Almási Vince kisiratosi polgármester, miután március első felében a Fejér megyei városban egyeztettek a felek a gyakorlatba ültetésről. – Ők már elénk tettek egy harminc pontos listát, amiben a kisiratosi értékeket sorolták fel: meglepődtünk, hogy kívülállóként mennyi mindent tudnak rólunk, és olyasmire is felhívták a figyelmünket, ami nekünk, helybelieknek esetleg elkerülte a figyelmünket. Első lépésben megalakítjuk az értéktárbizottságot, amelybe olyan személyeket kérünk fel, akik írnak Kisiratosról, ismerik a múltját, helytörténeti kutatásokat végeztek, vagy szellemi munkájuk révén erősen kötődnek a faluhoz. De javaslatokat bárkitől elfogadunk. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy nyitott dossziét, amelybe az ezután következő megvalósítások, értékek is belekerülnek majd.”

A helyi értékek gyűjteményébe az épített és természeti örökség mellett beválogathatók az ipari-műszaki megoldások, egészséghez, életmódhoz, sportoláshoz kapcsolódó értékek, a hagyományőrzés, a jellegzetes ételek-italok stb. Hangsúlyozottan fontos, hogy a település lakói szabadon dönthessenek arról, mit vesznek be az értéktárba, ezért minden lakos tehet javaslatot írásban vagy szóban – a határidő április vége, az ötleteket a községházán várják. Azért ilyen szűkös a határidő, mert június végére szeretnék megjelentetni a Kisiratos kincsei című kiadványt, illetve öt különböző tematikájú, 200-200 darab képeslap is készül, amelyekben bemutatják a település gyöngyszemeit. Almási Vince polgármester hozzátette, hogy minden költséget Pusztaszabolcs mint pályázatlebonyolító vállalt magára, de az értelmi munka Kisiratosra hárul, ezért várnak minden helybélit, hogy legyen partnere ebben a község vezetőségének.

Kimaradt?