A gyermekkönyvek nemzetközi napját ünneplik Nagyváradon

Nagyváradon első alkalommal ünneplik meg április 2-án, szombaton a gyermekkönyvek nemzetközi napját, melyet 1967 óta Hans Christian Andersen születésnapján tartanak. A gyermekeket és szüleiket a Szigligeti Stúdió fehér termébe várják majd. A programokról a szervezők, Pető Dalma és Perecz Simó Annamária tájékoztattak.

Tóth Ágnes költő zenés-verses gyermekműsorát és ABC parádé című gyermekvers-kötetének bemutatóját – melyen Trifán László zeneszerző és Kinda Péter nagybőgős is fellép – Pető Dalma ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, akárcsak Bökös Borbála, a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója Szmirkó című regényének bemutatóját, utóbbi könyvet tavaly a Magyar Gyermekirodalmi Intézet által felkért zsűri a 2015-ös év legjobb 25 gyermekkönyve közé sorolta.

A kézműves foglalkozások során könyvjelzőket készítenek majd különféle technikákkal, árulta el Perecz Simó Annamária, aki azt is elmondta: a 11. számú általános iskola I–V. osztályos gyermekekből álló kórusa mesefilmek és musicalek betétdalaival áll majd közönség elé. A szervezők köszönetet mondtak a Szigligeti Színház menedzserigazgatójának, Czvikker Katalinnak és a Lilliput Társulat vezetőjének, Botházy-Daróczi Rékának az együttműködésért.

A program egyébként 11 órakor kezdődik a Lilliput Társulat Négyszögletű Kerek Erdő című előadásával, 12 órától az iskolai kórus lép fel, 12.20-tól nyitják meg az eseményt. Tóth Ágnes kötetét 12-30-tól mutatják be, majd 14 órától a MeseBand (a Lilliput Társulat zenekara) szórakoztatja a közönséget.

A kézműves foglalkozások 13.10-től illetve 14.30-tól kezdődnek, 15.30-tól Bökös Borbála könyvbemutatója következik, majd 16 órától az erre az alkalom a meghirdetett meseíró verseny eredményhirdetésével zárul a gyermekkönyvek nemzetközi napja, melyen a Dávid könyvesbolt jóvoltából könyvvásár is lesz majd. 

A szervezők elmondták, hogy mintegy 25 mese érkezett felhívások nyomán gyermek és ifjúsági, illetve felnőtt kategóriákban, ezeket a Bökös Borbála, Pető Csilla tanfelügyelő és Derzsi Ákos, az Europrint Kiadó igazgatója zsűrizi. A mesékből összeállított könyvet az említett kiadó jelenteti meg, bemutatója május végén, a Diákokért Egyesület szervezésében megtartandó Gyermekfesztiválon lesz.

Kimaradt?