Megnyitották Nagyvárad szecessziós múzeumát

Természet és szecesszió – nemzetközi vándortárlattal nyitották meg csütörtökön a nagyváradi Darvas–La Roche házat, mely a város szecessziós múzeuma lesz. A ház felújítása még folyamatban van, ezt a Bihar megyei Műemlékvédő Alapítvány végzi majd, de a földszinti helyiségeket és az emelet egy részét már látogathatják az érdeklődők.

A földszinti helyiségek a brüsszeli székhelyű Szecessziós Városok Hálózata (RANN) Természet és szecesszió című tárlatának adnak otthont, ezeket ingyenesen látogathatják. A kiállítás anyagát összeállító Teresa M. Sala katalán művészettörténész koncepciójában például a fény, levegő, víz jelenik meg természeti elemként a hozzá társítható képekkel, és láthatunk természet ihlette terveket is.

Az emeleten, a leendő szecessziós múzeumban már látható a dolgozó- és hálószoba, a konyha, melyek berendezésének egy részét az egyik emeleti lakás volt tulajdonosától, Simon Judit szerkesztőtől kapta a múzeum. A ház történetéről is Simon Judit mesélt az egybegyűlteknek, ő egyébként a jövőben sem válik meg a háztól, rendhagyó tárlatvezetéseket tart az érdeklődőknek egy tea és a ház desszertje mellett. Családjuk Sor Dezső ügyvédtől vásárolta, illetve részben nászajándékba kapta a villát, melyet Sztarill Ferenc épített Darvas Imre nagyvállalkozó megrendelésére, Alfred La Roche pedig a később részvénytársasággá alakított faipari vállalkozás főrészvényese volt. A vészkorszak lesújtott mind a Sor, mind a Simon családra, előbbiből senki sem tért haza, Simon Judit szülei azonban túlélték a deportálást, és visszaköltöztek. A kommunizmus idején egy cselédszobába kényszerült a család, az idők során azonban néhány helyiséget még visszakaptak. Mint Simon Judit elmondta, az ő lehetőségeit meghaladta volna az épület felújítása, így hosszas tárgyalások eredményeként a váradi önkormányzat birtokába került az épület.

Bár a Darvas–La Roche ház még felújításra szorul, valóságos gyöngyszeme lesz az amúgy szecessziós épületekben, palotákban gazdag Nagyváradnak.

A megnyitón egyébként a műemlékvédő alapítvány vezetője, Angela Lupşea, Adriana Lipoveanu váradi főépítész, Ramona Novicov művészettörténész, Anne-Lise Alleaume, a RANN koordonátora – ő az aktuális büsszeli események fényében is a szecessziós örökség megóvásának fontosságára figyelmeztetett – és Josep M. Olagorta, a barcelonai Maud Gran Format SL szakértője beszélt. A két éve elhunyt Rodica Hârcă Díszítőelemek és jelképek a szecessziós építészetben című kötetét Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója mutatta be, a ház látogatói pedig a Floridában élő Anca Miculiţ divattervező kreációt is láthatták. A kiállítást és a Darvas–La Roche házat keddtől vasárnapig, 12 és 19 óra között látogathatják az érdeklődők.

Kimaradt?