Tavaszi áldozatot mutat be az M Studio

Andrea Gavriliu rendezésében készül az M Studio legújabb táncprodukciója: Igor Stravinsky Tavaszi áldozatát mutatják be március 23-án Sepsiszentgyörgyön.

Az évad harmadik bemutatóját a kortárs romániai színház- és táncművészet fiatal, tehetséges alkotója, Andrea Gavriliu rendezi, aki „álomprojektjét” valósítja meg az M Studiónál. Márton Imola társulatvezető a bemutatóról tartott sajtótájékoztatón kiemelte, ő kifejezetten örül a választásnak, hisz ha az alkotó régi álmát valósíthatja meg, abból általában igaz, őszinte produkció születik. A sepsiszentgyörgyi születésű Andrea Gavriliu színésznőként végzett Kolozsváron, majd koreográfusként tanult tovább Bukarestben, munkássága 2013-ban a Zic Zac c. előadás kapcsán vált ismertté a román színházi köztudatban. A mesteri vizsgamunkaként létrejött produkció több mint húsz fesztiválon került bemutatásra országszerte és külföldön egyaránt, és utat nyitott több neves rendezővel való együttműködéshez az ország számos színházában.

Igor Stravinsky Tavaszi áldozat című zeneművének alapgondolata egy orosz pogány-kori szertartás, a tavaszi áldozat víziója volt, amely a balett műfajában talált végül formára. A feldolgozott szláv mítoszban a pogány közösség vénei és bölcsei feláldoznak egy szüzet a tavasz istenének. A kiválasztott lánynak halálra kell táncolnia magát, hisz csak ettől éled fel a föld és tavaszodik ki. A Tavaszi áldozatban a lány a haláláig táncol, majd feléled és újrakezdődik a szertartás, a halálba vezető rituálénak nincs vége és soha nem jön el a tavasz.

A mű minden koreográfus számára mérföldkő – fogalmazott Andrea Gavriliu, a történelem során számos alkotó állította színpadra a maga értelmezésében. Az M Studio előadásában Gavriliu a kortárs tánc nyelvén fogalmazza újra az eredetileg klasszikus balettre írt zeneművet. A rendkívül komplex zenei partitúra nagy kihívást jelentett a rendező-koreográfus és a társulat számára egyaránt, hisz mindannyian első alkalommal dolgoztak klasszikus zenei anyaggal. A próbafolyamat során naponta 2-3 percnyi mozdulatsort hoztak létre. A táncelőadás a tavasz erejét, energiáját jeleníti meg, „akár egy 35 perces videóklip”- foglalta össze az alkotó, a produkcióval pedig a zenetörténet e korszakalkotó művét kívánja közelebb hozni a mai kor emberéhez.

Az előadás szereplői Polgár Emília, Gáll Katalin, Nagy Eszter, Bajkó László, Orbán Levente, Szekrényes László, Veres Nagy Attila. A díszletet Alexandru Petre és Lea Rasovszky tervezték, a jelmeztervező Riri Coco. Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A Tavaszi áldozat bemutatóját március 23-án, szerdán 19 órától tartják a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban, majd 24-én is megtekinthető az előadás. A bemutatóra 5 lejes helyjeggyel érvényesek az Ábel bérletek, helyet előjegyeztetni, jegyet vásárolni a Kulturális Szervezőirodában és a www.biletmaster.ro oldalon lehet.

A Tavaszi áldozat (Le Sacre du Printemps) című balettet 1913. május 29-én mutatták be Párizsban, az Igor Stravinsky kolosszális zenekari darabjára készült koreográfiát Vaclav Nizsinszkij készítette és a Szergej Gyagilev vezette Orosz Balett adta elő. Újszerű ritmusszerkezete sokkolta a közönséget, az előadás botrányos volt, mégis ezt a művet tartják a modern balett megteremtőjének, amely alapjaiban megreformálta a zene és a tánc ritmusszerkezetről kialakult képét.

 

Kimaradt?