Passiójáték Csíksomlyón akkor és most: ennyit változtak tíz év alatt a szereplők

Mihály László csíkszeredai fotós jóvoltából közzétesszük a Csíksomlyói Passió Csoport 2006-ban bemutatott misztériumjátékáról készített felvételsorozatot. Most virágvasárnapkor, tíz év szünet után, ugyanez a csoport, ugyanazon a helyszínen újra előadta Jézus szenvedéstörténetét, amit szintén lefotóztunk. Érdemes összevetni a felvételeket.

A Maszol munkatársa jelen volt és fotózott virágvasárnapkor Csíksomlyón, a kegytemplom előtti téren, ahol tíz éves szünet után újra bemutatta Jézus szenvedéstörténetét Csíksomlyói Passió Csoport. Felvételeit itt tekintheti meg.

Az esemény érdekessége volt, hogy a helybéli fiatalokból álló csoport először, húsz éve, 1996 virágvasárnapján mutatta be a misztériumjátékot. A Székelyhon felidézi, hogy az akkori csapat tizenéves szereplői a művészeti népiskola balett karából, valamint a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjaiból és csíksomlyói önkéntesekből verbuválódott. Mihály László csíkszeredai fotós jelen volt a tíz évvel ezelőtti eseményen, akkori felvételeit alább tekintheti meg.

1996-tól tíz éven át a Csíksomlyói Passió Csoport minden évben megelevenítette virágvasárnap a csíksomlyói kegytemplom előtt a szenvedéstörténetet. Több ízben felléptek külföldön is, 2000-ben pedig Krakkóban elnyerték a Passió-díjat.

2006 után a csapat tagjainak különböző elfoglaltsága miatt megszakadt az előadások sorozata. Az ősbemutató húsz éves évfordulójára azonban az idei virágvasárnapkor újból összeállt a régi csoport. 

Kapcsolódók

Kimaradt?