Újra látogatható a világ egyik legrégebbi könyvtára

Az Al-Qarawiyyin könyvtárat 859-ben alapították a marokkói Fez városban. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a könyvtár nemsokára megint megnyitja kapuit a látogatók előtt.

A könyvtár soha nem volt zárva a kutatók előtt, de az épület állapota miatt sokáig nem volt látogatható bárki számára. A magas hőmérséklet, páratartalom és főként pénzhiány miatt a hosszú évek alatt nagyon leromlott az épület állaga - írja az index.hu. A marokkói kormány a TED alapítványhoz fordult segítségért, hogy segítsen felújítani az épületet, hogy újra megnyithassák a könyvtárat a nagyközönség előtt.

Az épületet egy marokkói építész, Aziz Chaouni újította fel. Nagyon sok nehézségről számolt be, az épület nagyon rossz állapotban volt, amikor megkezdte a munkát. Lyukak voltak a falakban, hetedik századi festmények voltak siralmas állapotban. De a könyvek is veszélyben voltak, teológiai, jogi és tudományos munkák százait fenyegette pusztulás.

Az Al-Qarawiyyin könyvtárban nagyon sok arab tudós megfordult az évszázadok alatt. Fatima El-Fihriya alapította 859-ben, ők egy gazdag tunéziai bevándorló lánya volt. Fatima egész életét és gazdagságát arra áldozta, hogy oktató és tudományos központot alapítson. Az eredeti részt bővítették az évek alatt, most van egy nagy központi olvasóterem, konferenciaterem, egy ősi iratok restaurálására szolgáló labor, ritka könyveket tároló terem és még egy 12. századi emlékeket bemutató kiállítás is.

Kimaradt?