Az első három közt van Fliegauf

Fliegauf Bence Csak a szél című díjnyertes alkotása is szerepel az Európai Parlament (EP) által odaítélt Lux-díj végső esélyesei között egy portugál és egy olasz film mellett.

fliegauf

Az Európai Parlament képviseletében Silvia Costa sajtótájékoztatón jelentette be a Lux-díj döntőseit: a Csak a szél mellett Miguel Gomes portugál rendező Tabu és Andrea Segre olasz elsőfilmes Io Sono Lí című munkáját.

A Csak a szél a februári berlini világpremier óta járja a nemzetközi filmfesztiválokat. Németországi, törökországi és belgiumi elismeréseket követően július közepén elnyerte a Paris Cinéma filmfesztivál zsűrijének díját a francia fővárosban. Fliegauf a 2008-2009-es romagyilkosságok hatására, de nem azokat dokumentálva készítette el filmjét, amely egy család egyetlen napját mutatja be: az apa már Kanadában, ott várja a többieket, az anya két helyen is dolgozik, hogy mielőbb meglegyen a pénz az utazásra, a lány próbál normális életet élni, iskolába jár, angolul tanul, igyekszik észrevétlennek maradni, az öccse inkább lóg a suliból, de a maga módján kiveszi a részét a család boldogulásából, bunkert épít, ahová mindenféle dolgokat összeszed, arra az esetre, „ha valami történne”.

fligeauf bent

Az Európai Parlament 2007-ben alapította a Lux-díjat az európai filmművészet támogatására és a mozifilm-forgalmazás elősegítésére. A tíz jelöltet szakmai zsűri választotta ki az európai filmtermés legjavából. A döntőbe jutott három európai koprodukciót szeptember elején a velencei filmfesztiválhoz kapcsolódó Giornate degli Autori elnevezésű rendezvényen, majd ősszel az Európai Unió 27 tagállamában megrendezendő Lux Filmnapok keretében is műsorra tűzik.

{loadposition otp}Az elmúlt években több kiemelkedő magyar film is bejutott a jelöltek közé, Mundruczó Kornél Delta című alkotása a három esélyes között volt 2008-ban, Tarr Béla filmje, A torinói ló pedig a tizes listán szerepelt 2011-ben. A Lux-díjat még nem nyerte el magyar film.

A most legesélyesebb három alkotás közül az EP-képviselők ősszel szavazzák meg a 2012-es Lux-díj nyertesét. A filmek forgalmazását elősegítendő mindhárom alkotást feliratozzák az EU 23 hivatalos nyelvén, a Lux-díj ezenfelül a nyertes film promócióját is biztosítja. Idén november 21-én adják át az elismerést Strasbourgban ünnepélyes keretek között.

Kimaradt?