Csíkszeredába érkeztek a Súgó barlangról készült felvételek

Gyergyószentmiklósi és sepsiszentgyörgyi barlangászok által készített, lélegzetállító felvételek révén tekinthető meg péntektől Csíkszeredában is a gyergyótekerőpataki Súgó barlang rejtett, nem látogatható belseje is. A barlang felfedezésének ötvenedik, tavalyi évfordulójára összeállított képanyagból Hargita Megye Tanácsa földszinti folyosóján nyitottak kiállítást.

A gyergyószentmiklósi bejegyzésű Gyilkostó Adventure Egyesület, a cseppkőbarlang „gyámja” hozta el a csíkszeredaiaknak 35 öt olyan kivételes minőségű, gyergyószentmiklósi és sepsiszentgyörgyi barlangászok által készített felvételét, amely közelebb hozza a legendás tekerőpataki Súgó-barlangot a közönséghez. A Hargita Megye Tanácsa épülete földszinti oszlopterében tartott pénteki tárlatnyitón a szervezők mellett a megyei önkormányzat barlangimentő-közszolgálata és a megyevezetők is jelen voltak. Mint kiderült, az egyesület tagjai közül többen a csapat önkéntes tagjai is. A megnyitón elhangzottak szerint a Súgó barlang egyike a „jól marketingelt” barlangoknak.

Az 51 éve felfedezett barlang egész története ezt erősíti. 1934-ben a Tekerőpataki Közbirtokosság a Súgó barlang turisztikai hasznosítása mellett döntött. Akkor meg csak a barlang aktív járata volt ismert, amely szűk járataival nehezen volt látogatható. Ezért döntöttek egy táró vágása mellett, amely kiszélesítette a barlang bejáratát, lehetővé téve a benti kisebb terem látogatását. Ez volt az első ilyen jellegű munkálat a Székelyföldön. A barlangi turizmus ötlete, 1965 után, a fosszilis járat felfedezésével vált vonzóbbá. A különleges cseppkőalakzatairól ismert járatot a 70-es években nyitották meg a látogatók előtt. Ekkor került kiépítésre egy 150 méteres szakasz, amelyet ma is használnak.

A 2005-ben, lelkes helyi fiatalok kezdeményezésével megalakult Gyilkostó Adventure Egyesület ugyanis célként tűzte ki a különböző környezetvédelmi és természetvédelmi projektekben való részvétel és a barlangi-hegyi turizmus népszerűsítését. Megtudhattuk: 2006-elején a Súgó barlang Barlangtani Rezervátum gondnokává váltak, majd 2010-től a Barlangos patak Helyi Érdekeltségű Természetvédelmi Terület gyámjává is. Az egyesület az 50-éves jubileumi évfordulóra könyvet is kiadott a barlangról, valamint összeállította a Gyergyószentmiklós után Csíkszeredába is elhozott képkiállítás anyagát. 

A tekerőpataki Súgó barlang 1021 méteres összhosszával a Keleti Kárpátok egyik legjelentősebb cseppkőbarlangja. A Gyergyószentmiklóst Csíkszeredával összekötő útvonalon fekvő Vaslábról közelíthető meg. Gyakorlatilag egy négyemeletes barlangrendszer, amelyből patak folyik ki. Ötven évvel ezelőtti felfedezése óta további kisebb, szűk folyosókat, termecskéket tártak fel a barlangászok. Turistáknak 300 méteres, 40-50 perces körtúrán hozzáférhető a látvány – kizárólag képzett túravezetővel, akit az egyesület biztosít hétvégenként. A barlangban különböző álló- és függő cseppköveken kívül vannak „pagodák”, „medúzák” és „borsócseppköves buzogányok” is.

Május 31-ig hétvégeken 10-17 óra között óránként indulnak túrák, melyhez lámpát, elemeket a helyszínen biztosítanak. Bejelentkezni a 745 032 054-as telefonszámon lehet.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?