Lakhatóvá vált Van Gogh 3D-ben kialakított hálószoba-festménye

Az Art Institute of Chicagónak támadt az a hatalmas ötlete, hogy újonnan nyíló, Van Gogh hálószobája című kiállításuk beharangozásaként három dimenzióban megvalósítja a holland festő, Vincent van Gogh, A hálószoba elnevezésű műalkotását. Ráadásul a szobát az AirBnB-n bárki lefoglalhatja 10 amerikai dollár fejében (40 lej). A helység kialakítása pontosan megegyezik az eredeti festményen láthatóval, ami nem kis teljesítmény.

Az installáció középpontjában a festő 1888 és 1889 között készült három festménye áll, amelyek az alkotó életterét mutatják be. A művész három, csaknem egyforma festményének magyar címe Van Gogh szobája Arles-ban. A művész maga egyszerűen csak A hálószoba (fr: La Chambre à coucher) néven említette őket. A három autentikus változat könnyen megkülönböztethető egymástól a falon látható képek alapján. A képek Van Gogh szobáját ábrázolják az Arles-ban, a Lamartine tér 2. szám alatt volt fogadóban, amely épület - szintén Van Gogh képei alapján - a Sárga ház néven vált híressé.

A három festmény közül az első változatot Van Gogh nem sokkal a „Sárga házba” való költözése után alkotta. 1889 áprilisában azonban, a Rajna áradásakor a kép megsérült, mire a festő, testvére javaslatára 1889 szeptemberében újrafestette. Ez lett az Ismétlés, legalábbis a festő így nevezte saját művét. A harmadik ezen sorozat közül pedig úgy született, hogy 1889 nyarán van Gogh elhatározta, hogy legkedvesebb képeit újra megfesti kisebb változatban édesanyja és nővére számára – és ezek közé került be a A hálószoba is. Ez utóbbi nem teljesen pontos másolat, erre ugyanis az ágy fölé saját miniatűr önarcképét festette.

A kiállításon Chicagóban a festő 36 munkáját mutatják be, május 10-ig várják a látogatókat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?