Gördülékeny Mátyás mesék csíki vendégségben

Egész héten, napi több alkalommal vendégszerepel Csíkszeredában Mátyás mesék című gyerekelőadásával a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. Az előadásban gördülékeny történetfüzérben ismerkedhetnek a nézők a hírneves legendákkal.

A Mátyás királyról szóló történetek füzéréből összeállított Mátyás mesék című, tavaly novemberben bemutatott előadását játssza Csíkszeredában a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. Az egész héten, napi több időpontban is műsorra tűzött előadásban Thuróczy Katalin ötletgazdával a rendező, Csurulya Csongor építi egybe a Mátyás királyról szóló meséket, egy holló-motívumra épített kerettörténettel. A rendezői szándék szerint is elsősorban gyerekeknek szóló előadás érdekes világot teremt a színpadra, ahol a középpontba állított főhős karakterével a társulat újdonsült tagja, Pál Attila igyekszik megbirkózni. A nagyon fiatal, finomvonású legényre idomulva íródik a mesefüzér is. Gyakorlatilag a közönséget egy időutazásra hívják, amelyben a pelyhedző állú, szépségére érzékeny Mátyást a későbbi, érett korú történeteivel szembesíti egy beszélő Holló (László Kata) varázstükre.

Így elevenedik meg egymás után a színen az Igazságosról fennmaradt történetsor – miközben a Holló mesélőként avatja be a közönséget a történésekbe, erre az időre a gyereknézők közé visszavonulva. A gördülékenység érzését segíti a Csurulya Csongor és Biró Boglárka forgószínpados díszlete – a történetek háttereiként nagyszabású festmények teremtik meg a helyszínek hangulatát. A mesélő-Holló mintegy instrukciókat ad a történetek szereplőinek is, így mókás közjátékok színezik a Szűcs-Olcsváry Gellért, Kulcsár-Székely Attila és Vidovenyecz Edina által megformált, közel tucat mellékszereplőt. Szórakoztató, komikus gesztusokkal kommunikálnak egymással és a közönséggel a szereplők, s az általunk is megtekintett előadáson a gyereksereg minden, Mátyás által jóra fordított történetet tapssal üdvözölt.

S ugyan az előadás során végig titokban marad, miért éppen egy mókus van eredetileg a Hunyadiak címerében, előadás végére már minden gyereknek érthetővé lesz, miért is cseréli le Hollóra a főszereplő.

Az előadás január 22-én, pénteken, 11 és 12:30-tól tekinthető meg a Csíki Játékszín nagytermében.

Kapcsolódók

Kimaradt?