Sajtófotó pályázat középiskolások számára

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Művészeti Kar Audiovizuális kommunikáció – multimédia szak 11. és 12. osztályos tanulók számára hirdet sajtófotó pályázatot.

A meghirdetett pályázaton hír-, vagy eseményfotóval, képriporttal, dokumentarista fotógráfiával lehet jelentkezni, egy 3-6 képből álló, sajtófotó jellegű sorozattal, amelynek egy történetet kell elmesélnie vagy egy eseményt illusztrálnia.  A benevezési határidő: március 20.

 A pályaműveket a jakabtibor@hotmail.com  és kos.anna@yahoo.com. e-mailcímekre kell eljuttatni a pályázó nevének és elérhetőségének (email, telefonszám) feltüntetésével. Ezen kívül szerepelnie kell benne az iskola neve, címe, a pályázó osztálya, a képsorozat címe, az egyes képek aláírása, valamint az adatok arról, hogy hol, milyen eseményen és mikor készült a képsorozat.

 A pályázók használhatnak analóg vagy digitális fényképezőgépet, de akár telefont is. Az analóg géppel készült fotókat is digitális formában lehet elküldeni.

Nem indulhatnak a pályázaton manipulált képek – figyelmeztetnek a pályázat kiírói. Ellenben a hagyományos fotográfiai korrekció, így a színek, tónusok és a fényerő beállítása, illetve a felvétel közben keletkezett technikai hibák eltávolítása nem számít manipulációnak.  Manipulációnak számít viszont – és kizárást von maga után – a képek tartalmának megváltoztatása, vagyis képi elemek utólagos eltávolítása vagy hozzáadása, továbbá effektszűrők vagy más képmanipulációs eljárások alkalmazása.

Elbírálásnál a képek történetet közvetítő (elmesélő) ereje előnyben részesül a képek technikai kivitelezésével szemben.

A pályázatra elküldött képek ajánlott mérete: a képek hosszabbik oldala nem haladhatja meg a 3000 pixelt. Pályázni kizárólag JPG (Joint Photographic Experts Group) formátumú képpel lehet.

A feltöltött képsorozat  fájlneve egyezzen a képsorozat címével, valamint tartalmazza a sorozaton belül elfoglalt helyét. Pl: koncertre_varva1.jpg , koncertre_varva2.jpg,……

Tekintettel arra, hogy a képaláírás a sajtófotó műfaj igen fontos eleme, arra kérik a pályázókat, hogy formailag és tartalmilag korrekt képaláírást csatoljanak képeikhez a nevezés során. (A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, a képaláírásnak utalnia kell arra, hogy mikor és hol készült, mit vagy kit ábrázol a felvétel.)

 A beküldött pályaműveket a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem szakbizottsága fogja elbírálni. Az első három helyezett díjban részesül. A legjobb pályázó felvételt nyer az egyetem audiovizuális  kommunikáció – multimédia szakára. A zsűrizés eredményét emailben közlik a pályázókkal. A pályamunkákból kiállítást szerveznek, amelynek megnyitójára május elején, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem minden évben megrendezett Médiatudományi Konferenciájának keretében kerül sor. 

Kimaradt?