New Yorkba érkezett a világ egyik legnagyobb dinoszaurusza

Első alkalommal állítják ki New Yorkban a valaha feltárt egyik legnagyobb, eredetileg 37,2 méter hosszú dinoszaurusz csontvázának mását és az állat megkövült maradványainak egy részét.

 Az Argentínában 2014-ben feltárt őskövületek egy olyan titanoszauruszfaj példányához tartoznak, amelynek jelenleg még nincs is tudományos neve. A leletekre az Egidio Feruglio Paleontológiai Múzeum régészei bukkantak a La Flecha városhoz közeli argentin sivatagban.

Az Amerikai Természetrajzi Múzeumban csütörtökön bemutatott csontvázmodell annyira hosszú, hogy az ősgyík nyaka és feje kilóg a kiállítóteremből egészen az előtérben álló liftekhez. A gigantikus élőlény egy fiatal, de kifejlett példánya lehetett a mai Patagónia erdős területein 95-100 millió évvel ezelőtt, a késői kréta időszakban élt fajnak, ugyanakkor a neme nem ismert. Súlya 70 tonnára rúgott, ami tízszerese egy afrikai elefánténak, és elég magas volt ahhoz, hogy nyaka megemelésével akár egy ötemeletes ház ablakain is bepillantson.

Diego Pol, az ásatás egyik régésze úgy nyilatkozott, a maradványok feltárása olyan pillanat volt, ami csak egyszer van egy életben. A lelőhelyen összesen 223 csontra bukkantak, amelyek hat különböző példányhoz tartozhattak. A gigászi dinoszauruszok különböző időpontokban pusztultak el néhány évnyitől az évszázadosig terjedő különbséggel.

A háromdimenziós üvegszálas nyomatokból álló gigászi csontvázmodell - amelyet a feltáráson talált 84 csont alapján építettek - Kanadában készült több mint hat hónap alatt, az eredeti maradványok túl nehezek lettek volna a szállításhoz. A látogatók a lelőhelyen feltárt öt eredeti fosszíliát, köztük egy hatalmas combcsontot is megtekinthetnek.

"Ez az első alkalom, hogy egy titanoszaurusz többnyire teljes csontvázát találtuk meg" - mondta el Diego Pol, hozzáfűzve, hogy korábban csak egy-egy különálló csontot ástak ki a kutatók. Az expedíció tagjai 18 hónapot dolgoztak a maradványok múzeumba szállításán, ehhez egy utat is kellett építeniük a teherautók számára az elhagyatott régióban.

Kimaradt?