Egy leszbikus dráma és egy kémthriller kapta a legtöbb jelölést a brit filmakadémia díjára

A Cate Blanchett főszereplésével készült Carol című leszbikus dráma és Steven Spielberg Kémek hídja című kémthrillere kapta pénteken a legtöbb, kilenc-kilenc jelölést a brit filmakadémia díjára.

A Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) londoni központjában Stephen Fry és Gugu Mbatha-Raw, a Belle sztárja hozta nyilvánosságra pénteken reggel a testület jelöléseit.

A várakozásoknak megfelelően Eddie Redmayne, Cate Blanchett, Rooney Mara, Brie Larson, Michael Fassbender és Idris Elba is az esélyesek közé került a színészi kategóriákban. A filmek közül a Kémek hídja és a Carol gyűjtötte a legtöbb, egyenként kilenc jelölést. A visszatérő Leonardo DiCaprióval a főszerepben nyolc BAFTA-szobrot kaphat, a Mad Max - A harag útja hetet, a Brooklyn és a Mentőexpedíció hat-hat jelölést, A nagy dobás, A dán lány és az Ex Machina pedig öt-öt jelölést szerzett. A Star Wars - Az ébredő Erő négy kategóriában várhatja a legrangosabb brit filmes díjat.

A legjobb film kategóriába jelölt alkotások - A nagy dobás, a Kémek hídja, A visszatérő, a Carol és a Spotlight - rendezői a Spotlightot forgató Tom McCarthy kivételével a legjobb rendező kategóriában szerepelnek. A mezőnybe Adam McKay, Steven Spielberg, Alejandro Inárritu és Todd Haynes és mellé a Mentőexpedíciót jegyző Ridley Scott került be.

A legjobb színésznő díját Brie Larson (A szoba), Saoirse Ronan (Brooklyn), Cate Blanchett (Carol), Alicia Vikander (A dán lány) és Maggie Smith (Lady in the Van) kaphatja. A színészek közül Leonardo DiCaprio (A visszatérő), Eddie Redmayne (A dán lány), Michael Fassbender (Steve Jobs), Matt Damon (Mentőexpedíció) és Brian Cranston (Trumbo) játéka tetszett a legjobban a brit filmakadémia tagjainak.

A mellékszereplők mezőnyében Kate Winslet (Steve Jobs), Alicia Vikander (Ex Machina), Rooney Mara (Carol), Jennifer Jason Leigh (Az Aljas nyolcas) és Julie Walters (Brooklyn), a férfiaknál pedig Benicio del Toro (Sicario - A bérgyilkos), Christian Bale (A nagy dobás), Idris Elba (Beasts of No Nation), Mark Ruffalo (Spotlight) és a Kémek hídjában látható Mark Rylance várhat díjat.

Sokan nem először kerültek a BAFTA-díjak jelöltjei közé: Maggie Smith 13. alkalommal lett jelölt, korábban ötször kapta meg a brit filmakadémia elismerését. Kate Winslet pedig, aki nyolcadik jelölését kapta, eddig kétszer vehette át a díjat. Alicia Vikander svéd színésznő először jutott be a jelöltek közé, de rögtön két kategóriában, A dán lány és az Ex Machina című alkotásokban nyújtott játéka révén.

A BAFTA külön kategóriában jutalmazza a legkiemelkedőbb brit filmet. Ezúttal a 45 év, az Amy című dokumentumfilm, a Brooklyn, A dán lány, az Ex Machina és A homár című vígjáték jutott a díj közelébe.

A legjobb nem angol nyelvű film díját a The Assassin című tajvani dráma, a Lavina című svéd-dán-norvég film, A sivatagon át című katari-jordán-brit-emirárusokbeli produkció, a francia-mauritániai Timbuktu és az argentin-spanyol Eszeveszett mesék kaphatja.

Pete Docter Agymanók, Pierre Coffin és Kyle Balda Minyonok, továbbá Mark Burton és Richard Starzak Saun, a bárány - a film című alkotása a legjobb animációs film mezőnyben lett jelölt.

A 68. BAFTA-díjátadó gálát, melynek házigazdája hagyományosan Stephen Fry lesz, február 14-én tartják Londonban.

A BAFTA-díjak átadása két héttel megelőzi a hollywoodi Oscar-ceremóniát. A brit filmakadémia díjai gyakran előrevetítik az Oscar-díjakat: tavaly a főbb kategóriák többségében megegyeztek az eredmények, bár a legjobb film díja Londonban a Sráckornak, a legjobb rendezőé pedig a Sráckort több mint egy évtizedig forgató Richard Linklaternek jutott, míg Los Angelesben a Birdman és rendezője, Alejandro Inárritu kapta az Oscart.

Kapcsolódók

Kimaradt?