Magyar kultúra napja: turnéra indul Muszka Sándor és az Evilági együttes

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, ugyanis Kölcsey ezen a napon fejezte be nemzeti imánk, a Hymnus írását. A jeles napot évek óta már Erdélyben is megünneplik a magyar közösségek. Idén Muszka Sándor író, költő és az Evilági együttes közös produkcióval lép fel több városban a magyar kultúra ünnepe tiszteletére.  

Hajnali énekek a címe annak az előadásnak, amellyel a magyar kultúra napja apropóján lép fel Muszka Sándor, a legendássá vált Sanyi bá szerzője és az Evilági együttes hat erdélyi városban: Székelyudvarhelyen, Nagyszebenben, Gyulafehérváron, Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen.

Muszka Sándor (Ennyi ha történt – 2005, versek, Mi nem lóg ha áll – 2007, próza & vers, Múzsák trágyás szekérrel – 2010,versek, Sanyi’bá – 2012, székely egypercesek, Magányos nőknek, bukott fiúknak – 2014, versek) az utóbbi időben közéleti versekkel jelentkezett, többen nevéhez kötik az erdélyi közéleti líra felelevenítését, újragondolását.

Új verseskötetének – Magányos nőknek, bukott fiúknak – tárgya, témaköre nemcsak az alanyi költő helykeresése az ellenséges és rideg világban, illetve e keresés éles-pontos helyzetrajza, hanem a közéletiség viszonyrendszerének alapos körüljárása is. A kötet versei a költő önmagával és a világgal folytatott küzdelmének helyenként ijesztően ismerősnek ható látképét nyújtják, mindezt kiváló zeneiségű, igen gyakran jórészt keserű humorú sorokban. Ez a velejéig őszinte és bátor hang mindenképpen figyelmet érdemel a magyar irodalomban, mivel általa könnyedén, a napi eseményekre való konkrét utalások nélkül is érthetővé válnak a mai értelmiség aggasztó kilátásai és léthelyzetei – olvasható a Bod Péter Megyei Könyvtár közleményében.

A Hajnali énekek című lemezmellékleten az Evilági együttes dalolja meg Muszka tizenhárom szerzeményét.

Előadják: Muszka Sándor - versek, Orbán Ferenc - ének, gitár, Gábor Szabolcs / Éltes Áron -  szaxofon, klarinét, Lőfi Gellért - zongora, harmonika, Lázár Zsombor - cselló.

Kimaradt?