Újévi hangverseny Csíkban, szimfonikus AC/DC feldolgozással

Hangulatos koncerttel szórakoztatta a csíkszeredaiakat hétfő este a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar. A repertoárba slágerfeldolgozásokat is beiktattak, és fellépett Timár Kinga operaénekes is.

A slágerfeldolgozás-előadásairól ismert, Sándor Árpád karnagy vezette Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar tartott hagyományos újévi hangversenyt Csíkszeredában hétfő este. A másfél órás koncert felvezetőjében Günther Ottó műsorvezető elmondta: ugyan a fúvószenekarról sokunknak az indulók, a polka, mazurka jut eszünkbe, az immár világszerte elterjedő trend az, amit a csíkszentsimoniak is képviselnek, hogy a fúvós alakulatok a szimfonikus koncertzenekarok stílusában és hozzáértésével szólaltatnak meg slágerfeldolgozásokat, könnyűzenét, filmzenét. Ebben az irányzatban otthonos a 2008-ban, a helyi önkormányzat által alapított csíkszentsimoni együttes, amely a Hargita Megye Tanácsa támogatásával korszerű, hivatásos hangfelvételek készítésére is alkalmas próbateremben készül fellépéseire. Az eredetileg 30 fővel, diákzenészek közreműködésével alapított együttesnek 2012-ben utánpótlás-zenekara is alakult: jelenleg összesen 72 tagja van a csíkszentsimoni fúvósoknak. A csapat 2016-os terveiről megtudtuk: nemzetközi fúvósfesztiválra készülnek Szerbiába.

A haladó- és utánpótlás-együttes összevont csapatának tapsolhatott hétfőn a csíki közönség. Érdekes volt figyelni, hogy a Városi Kultúrház nagyszínpadára alig felférő kis zenészek hogyan váltják csöndben egymást a zeneszámoknál, hogyan működik együtt az ütősöknél három lány és négy fiú, vagy hogyan alakul show-szerűvé beleénekléseikkel-, avagy tapsaik által tartott ritmussal a hangverseny.

A program összeállításakor Sándor Árpád arra volt tekintettel, hogy minden korosztály számára élvezhető repertoárt hozzanak az újévre. Kezdetben Müller József Jászkun indulóját, majd Erkel Ferenc Dózsa György operájának fegyvertáncát adták elő. Ezt követte Kodály Zoltán Kállay kettőse. Johann Pachelbel leghíresebb szerzeményét, a D-dúr kánont követően a könnyűzenei földolgozások sorát a repertoárban az Apostol együttes 1970-es slágere, a Nem tudok élni nélküled nyitotta.

Frank Sinatra 1969-es My way dalát Márton Richárd trombitaszólójával kísérte a zenekar. Félidőnél Gloria Gaynor diszkókirálynő világslágerét, az 1978-as I will survive dalát hallgattuk. A negyedik éve a csíkszentsimoni csapathoz visszatérő vendégművészükkel, a tubán játszó Dobos Norberttel polkát adtak elő, majd filmzenei összeállítás következett: a hangszeres fiatalok a Star Wars, Indiana Jones és más Spielberg-filmek, valamint a közkedvelt televíziós sorozatok zenéit szerző John Williams szerzeményeit szólaltatták meg fúvós hangszerelésben. Nagy sikert aratott a „rock-szekció”: Bon Jovi Livin' on a Prayer és AC/DC: Highway to Hell.

A magyar slágerek közül Máté Pétertől a Zene nélkül mit érek én? hangzott el a Neoton Família Kétszázhúsz felett című dala mellett. A koncertzáró sztárjaként a gyimesközéploki származású Timár Kinga operaénekes lépett színpadra, rövid szemelvényeket adva elő a Csárdáskirálynőből. A kétszeres bis-re felkért zenekar népzenei feldolgozásokkal köszönt el a csíkszeredai közönségtől.

Kimaradt?