A Csárdáskirálynővel szilveszterezik a Tompa Miklós Társulat

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Kálmán Imre Csárdáskirálynő című nagyoperettjével búcsúztatja az ó-esztendőt. A produkcióban 60 ember lép színpadra, színészek, muzsikusok, táncosok, kóristák és hatalmas stáb dolgozik a háttérben is, hogy egy igényes előadás jöjjön létre egy igényes közönségnek.

Talán nincs is olyan magyar ember, aki nem tudna egy-két, vagy még több dalt is eldúdolni a Csárdáskirálynőből, – fogalmazott Tasnádi Csaba rendező, a bemutatót beharangozó sajtótájékoztatón. December 31-én este 7 órától a színház nagytermében a Kálmán Imre – Békeffi István – Kellér Dezső – Gábor Andor Csárdáskirálynő című nagyoperettjének tapsolhat a közönség.

De „ez csak az igényeseknek szól” – figyelmeztetett Gáspárik Attila színházigazgató, aki elmondta, nem musz-feladatként tűzte műsorára a színház a darabot, nem a szórakoztatás műfaját akarta ezzel letudni. Rengeteg munka van benne, a két főszereplő, a Vereczki Szilviát alakító Fülöp-Gergely Tímea operaénekesnő és az Edvint alakító Bokor Barna már szeptember óta korrepetál, ahogy az előadás többi fellépője is folyamatosan próbál, három szinten, ugyanis a prózai színészeknek énekelniük és táncolniuk is kell a produkcióban, ami a próbafolyamat során még több munkát, még nagyobb erőfeszítést igényelt.

Az operettek királynőjét száz éve, 1915 novemberében mutatták be – német nyelven – Bécsben, majd egy év múlva – Gábor Andor fordításában, ­– Budapesten is, népszerűsége pedig futótűzként terjedt, nem ismert országhatárokat, háborút, egymással szemben álló nemzetek színházai tűzték műsorukra, hiszen egy csodavilágot mutatott be, reményt nyújtott, hogy egyszer véget ér a háború és lesz még élet, vidámság. Nem is hungarikum, sokkal inkább „monarchikum” ez a darab – mondta Keresztes Attila, a Tompa Miklós Társulat művészeti igazgatója. A legnépszerűbb operett száz éven át képes volt megőrizni a fiatalságát, hisz dúdolják ma is a dalait, örökzöld slágerek, vagy, ahogyan Gáspárik fogalmazott: „gigaslágerek”.

 „Mivel az Osztrák-Magyar Monarchia nagy kiterjedésű birodalom volt, azokat a kulturális eseményeket, amelyeket Budapesttől tanult a vidék, különbözőképpen dolgozták fel” – nyilatkozta Incze G. Katalin zenei vezető, karmester egy vele készített interjúban.  A kolozsvári karmester nem első alkalommal dolgozik a Tompa Miklós Társulattal, korábban a My Fair Ladyt és a Mágnás Miskát dirigálta Marosvásárhelyen. 

Kimaradt?