Úrhatnám polgár: bemutató előtt speciális szilveszteri előadás

Ezekben a napokban zenétől és tánctól hangos a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, hiszen javában zajlanak a szilveszteri produkció, az Úrhatnám polgár próbái. Sardar Tagirovsky fiatal rendező a sepsiszentgyörgyi színészekre és a mára írta át a Moliére szöveget, így az óév utolsó napján bemutatásra kerülő előadásban lesz divatbemutató, élő zene és barokk-sci-fi jelmezek is.

A szilveszteri produkció rendezője egy mai világba helyezte a Moliére-i karaktereket, és szemünk láttára pereg le előttünk több száz év. A klasszikus közeg pillanatok alatt válik divatbemutató-világgá, facebook-közeggé, melyben ma élünk. Mindez úgy, hogy Moliére végig itt marad, és a két világ párhuzamosan halad végig az előadáson.

December 31-én, szilveszter estéjén a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház olyan produkciót tűz műsorra, ami megengedi az ünnepet, a nevetést, a dőzsölést és a tombolást. Molière Úrhatnám polgár című vígjátéka ugyanis arra ösztönöz, hogy felvállaljuk hibáinkat, kicsinyességeinket, félelmeinket. Az Úrhatnám polgár elsősorban a hatalomról, a hatalomgyakorlásról és annak a rendellenességeiről szól, de közben a szerelem, a kapcsolódni vágyás gyönyöre szövi át a történetet. A férfi-női viszonyok alapvető konfliktusairól gúnyosan beszél, megengedi, hogy az emlékeinkből könnyedén felismerhető élethelyzetek, kapcsolatok nevetségesnek, groteszknek tűnjenek.

Sényi Fanni, az előadás dramaturgja szerint az Úrhatnám polgár akkor igazi élvezet, ha a társadalmi környezet, az életérzés éltetni tudja a Molière-i karaktereket. Ezért elengedhetetlen, hogy az előadásban ráismerjünk a körülöttünk lévő világra, arra a hamisnak tűnő szerepjátszásra, amely működtetője mindennapjainknak.

A szilveszteri előadásra december 31-én este 18 órai kezdettel a sepsiszentgyörgyi színház nagytermében kerül sor, majd január 5-én 19 órától lesz az Úrhatnám polgár hivatalos bemutatója. Jegyeket a Kulturális Szervezőirodában, valamint a biletmaster.ro weboldalon vásárolhatnak. 

Kimaradt?