Énekes-orgonás adventi est Sepsiszentgyörgyön Szalóki Ágnessel

Sepsiszentgyörgyön különleges adventi és karácsonyi koncertprogramra hívják az érdeklődőket ma, december 21-én 19 órától a Krisztus Király római katolikus templomba, amelyen elhangzanak egyházi dallamok, népdalok, magyarországi szerzők kompozíciói, valamint énekelt versek.

Az esten jelen lesz Szalóki Ágnes Artisjus és Fonogram díjas énekesnő, Eperjes Károly Kossuth és Jászai Mari díjas színművész, valamint Szamosi Szabolcs, a pécsi Bazilika orgonaművésze. Az énekes-orgonás estre a belépés díjtalan, a helyek száma korlátozott.

Népdal orgonaszóra. Első hallásra meglehetősen szokatlannak tűnik a párosítás, ezért is ígérkezik különleges zenei csemegének az a koncert, amelyet Szalóki Ágnes népdalénekes és Szamosi Szabolcs orgonaművész közösen ad. Az est folyamán, hallhatni fognak J. S. Bach műveiből, Ady Endre és Babits Mihály verseiből, valamint népdalok és egyházi dallamokat is. Az est része a hangszeres improvizáció is.

Szalóki Ágnes, számos magyarországi és külföldi fellépéssel a háta mögött, meglehetősen rutinos koncertező, mégis nagy izgalommal készül a műsorra, hisz számára is újdonság a népzene és az orgonaszó párosítása. A Kodály-emlékdíjas és Artisjus előadóművészi díjas népdalénekes előadásában magyar népdalok és egyházi népénekek csendülnek fel szólóban éppúgy, mint orgonakísérettel.  Ehhez Szamosi Szabolcs, aki az Országos Filharmónia vezetője, maga készítette el hagyományos dallamok orgona-átiratait, melyek között szerepelnek magyar szerzők kompozíciói is.

Az esemény ünnepélyességét emelik az Eperjes Károly előadóművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja által előadott istenes versek és prózai művek is. Így az irodalom, az ének és az orgona egyenrangú szerepet kap, hol közösen, hol szólóban varázsolva el a hallgatóságot. 

Kimaradt?