Varga-Járó Ilona maszkmester munkáit mutatták be

Lélegzetelállító, színes maszkok árasztották el a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermét. Varga-Járó Ilona maszkmester munkái sokoldalúak, a kiállítás minden színház- és művészetkedvelőnek ajánlott.

A megnyitón Tompa Gábor színházigazgató ismertette hogyan lett a kerámikusból színész, maszkmester. Varga-Járó Ilona művészeti szakon végzett, majd 1995-ben befejezte a színész szakot is Kolozsváron, ahol Bíró József színművész tanítványa volt. Tehetségét Vlad Mugur rendező fedezte fel 1996-ban. Az eltelt idő alatt számtalan előadáshoz tervezett maszkokat és díszleteket.

Varga-Járó Ilona szerint a színdarab és a maszkok között ő csak egy közvetítő, a darab ugyanis elmondja, hogy milyen anyagot használjon, milyen legyen a forma.

A pénteki kiállításon a terem megtelt érdeklődőkkel, mindenki elvarázsolva figyelte a kiállított darabok mimikáját, anyaghasználatát, a maszkokon felcsillanó érzelmeket.

A Vlad Mugur-díjas maszkmesterrel a péntek esti Leonce és Léna előadás után lesz egy beszélgetés 9 órakor, a színház emeleti előcsarnokában.

Fotó: Csomor Cecília Fotó: Csomor Cecília Fotó: Csomor Cecília Fotó: Csomor Cecília Fotó: Csomor Cecília Fotó: Csomor Cecília Fotó: Csomor Cecília Fotó: Csomor Cecília Fotó: Csomor Cecília Fotó: Csomor Cecília Fotó: Csomor Cecília Fotó: Csomor Cecília Fotó: Csomor Cecília Fotó: Csomor Cecília

Kimaradt?