Alakul a Mantegna, Dürer, Hogharth művészetét bemutató tárlat

Bibliai történetek, mitológiai alakok, saját kézjeggyel, megkülönböztető mesterjeggyel ellátott rézmetszetek, a 15. századtól kezdve a 18. századig sorakoznak a marosvásárhelyi Kultúrpalota második emeletén felújított és erre az alkalomra megnyitott termekben. Csütörtökön Soós Zoltán, a Maros megyei múzeum igazgatója, Bodnár Szilvia, a budapesti Szépművészeti Múzeum munkatársa, valamint Ioan Șulea, a Maros megyei múzeum szépművészeti részlegének vezetője ismertette a péntek este megnyíló tárlat előzményeit.

A Maros megyei múzeum és a budapesti Szépművészeti Múzeum kapcsolatának eredménye a december 11. és február 28. között látható kiállítás – mondta el Soós Zoltán, akitől azt is megtudtuk, hogy többszöri megbeszélés, egyeztetés után az ő kezdeményezésére érkezett a 87 darab rézmetszet Marosvásárhelyre. Ez csupán a kezdet, hiszen az együttműködés tovább folytatódik, olyan műveket, gyűjteményeket szeretnének a továbbiakban bemutatni, amelyek nem szokványosak Marosvásárhelyen, amelyek üde színfoltot hoznak a romániai képzőművészeti palettára. A jövő esztendő második felében például a Zichy-gyűjteményt szeretnék bemutatni a Kultúrpalotában.

A sajtótájékoztató ideje alatt a termekben még rendezték a kiállítást, így aztán az újságíróknak megengedték, hogy bekukkantsanak, megnézzék, milyen ritka rézmetszetek lesznek láthatók szombattól a falakon. Fényképezni nem lehetett, de csodálkozni annál inkább, hiszen egyes alkotások művészettörténeti kiadványokból, albumokból már ismertek. Érdekességnek számított az is, hogy a 15. századi művészek kézjegyüket, vagy mesterjegyüket hogyan helyezték, illetve rejtették el egy-egy alkotáson. A gazdagon díszített műveken nem mindig tűnik fel a nézőnek, csak, ha nagyon figyelmesen nézi a sajátos iniciálét, a művész nevének kezdőbetűit. A témák, amelyek megihlették a korabeli művészeket, nagyon változatosak, mitológiai alakok, valamint bibliai jelenetek láthatók.

A tárlat megtekintése nem igényel külön belépőjegyet, elégséges az a 12 lejes belépő, amellyel az egész Kultúrpalota megtekinthető.

Kimaradt?