Marosvásárhelyre érkeznek Mantegna, Dürer és Hogarth művei

A budapesti Szépművészeti Múzeum legszebb rézmetszeteit állítják ki Marosvásárhelyen december 11. és február 28. között, a Kultúrpalotában.

A Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteménye közel tízezer rajz mellett mintegy százezer sokszorosított grafikát őriz a 15. századtól napjainkig terjedő időszakból. A változatos grafikai eljárásokkal készült művek (fa- és rézmetszet, rézkarc, mezzotinto, akvatinta, hidegtű, litográfia, linómetszet, szitanyomat) közül a marosvásárhelyi Kultúrpalotában rendezett tárlat a legkorábbi mélynyomású sokszorosító technikát, a rézmetszést mutatja be a múzeum gazdag gyűjteményéből válogatott nyolcvanhét lappal.

A rézmetszés történetét a legkiválóbb itáliai, német, németalföldi, francia és angol mesterek munkáin keresztül ismerhetik meg a látogatók. Egy-egy meghatározó, virtuóz metszőtől, például Mantegnától, Marcantonio Raimonditól, Giorgio Ghisitől, Martin Schongauertől, Israhel van Meckenemtől, Albrecht Dürertől, Lucas van Leydentől, Hendrick Goltziustól, Jean Duvet-től és William Hogarthtól több lapot is bemutat a december 11-én nyíló kiállítás, hogy kirajzolódjon egyéni stílusuk és világossá váljanak újító technikai vívmányaik. A tárlat során végigkövethető lesz az a folyamatot, amely a technika 15. századi kialakulásától a művészi rézmetszés kibontakozásán át a reproduktív grafika uralkodóvá válásáig ível.

Kimaradt?