Mese-opera Mikulásra és karácsonyra a Kolozsvári Magyar Operától

Vadonatúj gyermekopera bemutatására készül a Kolozsvári Magyar Opera: az Árgyélus királyfi alig két éve álmodta meg Tóth Péter zeneszerző, akinek művéhez Schlanger András és Bognár Róbert írtak librettót az ismert magyar népmese, valamint a Csongor és Tünde és a Varázsfuvola története alapján. A gyerekeknek és szüleiknek is jó szórakozást ígérő előadást első ízben szombaton, Mikulás előestéjén tekintheti meg a közönség. 

Hiánypótlónak nevezték a Kolozsvári Magyar Opera művészei – Szép Gyula igazgató és Jankó Zsolt karmester – Tóth Péter zeneszerző friss művét, hisz gyermekoperából nagyon kevés van, márpedig leendő közönségét már zsenge korában magához kell szoktatnia egy kulturális intézménynek. „Figyelnünk kell a holnap közönségére” – jelentette ki Jankó Zsolt, az Árgyélus királyfi egyik karmestere.

„A komponáláskor egy tündérvilág lebegett a szemem előtt,” – vallja az alkotás folyamatáról Tóth Péter – „így ehhez illő zenei kifejezéseket kerestem. És, ha úgy éreztem, hogy egy-egy karaktert Mozart Varázsfuvolája idéz meg a legjobban, vagy ha egy másikat a blues és a népdal, akkor nem restelltem a kitaposott úton járni. Az Árgyélus királyfi meseopera, elsősorban gyerekeknek. Így tehát rövid számokból építkező dallamos, de helyenként nagyon is drámai zenét kívántam írni, mely különböző karaktereket, zenei stílusokat vonultat fel.” A zeneszerző egyébként az alkotócsapat többi tagjával együtt jelen lesz a szombati bemutatón.

A gyermekeknek szóló színpadi művek alkotóinak felelősségéről beszélt Albu István, a produkció rendezője a szerdai sajtótájékoztatón. Bevallotta, A négyszögletű kerek erdő című darab színpadra állításakor döbbent rá, mekkora felelősség gyerek-előadáson dolgozni, és ettől a felismeréstől az elején annyira megijedt, hogy egy darabig nem is akart többé ilyen jellegű produkcióban részt vállalni. „Azóta bátrabb lettem, talán azért, mert közben született egy kislányom” – mondta a rendező, aki továbbra is nagy körültekintéssel ad ki gyerek-előadást a kezéből. Hozzátette, nagyon meg kellett gondolnia, hogyan mutatja be a negatív szereplőket vagy a történetben elkerülhetetlen konfliktusos jeleneteket a gyerekeknek. „Az agresszív jeleneteket megpróbáljuk a komikus oldaláról feltűntetni” – árulta el Albu István.

Ugyanerről a felelősségről beszélt a Tündérszép Ilonát játszó Fülöp Tímea is, mondván, hogy a gyerekek mindent észrevesznek, egyszerűen nem lehet nem őszintén állni előttük a színpadon. „Manapság sokkal nehezebb behozni a legfiatalabb korosztályt a színházba, operába. Nagyon jó érzés, ha ez sikerül. Igyekszünk maximálisan hitelesek lenni” – mondta a szólista.

A Kolozsvári Magyar Opera rajzversenyt is hirdet az Árgyélus királyfi kapcsán: az előadás élményét rajzban örökíthetik meg a kis nézők, és azokat december 18-áig beküldhetik vagy bevihetik a sétatéri intézményhez. A legszebb rajzokat kiállítják és jutalmazzák is.

A Mikulásra, Angyalra való várakozás óráit is igyekszik megkönnyíteni az Opera: december 5-én délután 5-től, karácsony estéjén pedig, 24-én délután 4-től játsszák az Árgyélus királyfit. A kettő között Luca napján, 13-án egy délelőtti előadást is beiktattak, 11 órától.   

Kimaradt?