Hideg miatt kér támogatást a Tánc és Kortárs Művészetek Háza

Az András Lóránt Társulat a marosvásárhelyiek segítségét kéri a Tánc és Kortárs Művészetek Háza fűtésrendszerének beszereléséhez.

A Knöpfler Vilmos (ma Brăila) utcai egykori zsinagóga háromszintes épületében működő András Lóránt Társulatnak szüneteltetnie kell tevékenységét a hideg miatt. A társulat vezetője a Facebookon kéri a segítséget a marosvásárhelyi vállalkozóktól, magánszemélyektől, a művészetet szívügyüknek tartó emberektől, adományozzanak annyi pénzt, ki amennyit tud, hogy beszerelhessék az épületbe a fűtésrendszert, hogy dolgozhassanak a fiatal művészek.

A városnak egyetlen egy kulturális intézménye sincs – ez most egy nagyszerű lehetőség volna, ha vállalná, vagy hozzájárulna a fenntartásához, a legelemibb szükséglet, a fűtés bevezetéséhez – fogalmazott András Lóránt. A társulat Facebook-oldalán ez a felhívás olvasható: Angyalka hozzál nekünk fűtőtestet! Továbbá pedig a társulatvezető felhívása: „Én, András Lóránt, továbbra is hiszek abban, hogy van Marosvásárhelyen, vagy széles e világban: 8800 ismerős, rokon vagy szimpatizáns, aki úgy gondolja, hogy kb.15 lej értékben támogatni tudja az András Lóránt Társulat és a  Tánc és Kortárs Művészetek Háza fűtésrendszerének a bevezetését” Ugyanott bankszámlaszám és elérhetőség is megtalálható:

RO06RNCB 0188 1407 9953 0001
BCR Târgu-Mureş
ASOCIAŢIA VOX NOVUM
info: 0745-404171

A táncművészeti társulat október elején mutatkozott be a sajtón keresztül a nagyközönség előtt, ahol elhangzott az, hogy a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem koreográfia szakán tanuló, illetve már diplomázott fiatalok számára nyújt munkahelyet és egzisztenciát, illetve ezen túl egy új színt hoz be a város kulturális életébe, vállalva és helyet adva a modern művészeti megnyilvánulásoknak, színháznak, képzőművészetnek, zenének, mindannak, ami valamilyen módon összekapcsolódik a tánccal. Az októberi sajtótájékoztatón már elhangzott a felhívás, hogy amennyiben télire nem sikerül megoldani a fűtést, a társulatnak szüneteltetnie kell a tevékenységét, hiszen a fűtetlen falak között sem táncolni nem lehet, illetve sem a közönségtől elvárni, hogy olyan körülmények között üljön.

A facebookos felhívás megjelenését követően András Lóránt érdeklődésünkre elmondta, a fűtésrendszer beszereléséhez már hozzáláttak abból az összegből, amit eddig sikerült összegyűjteniük, de további anyagiakra van szükségük ahhoz, hogy a harmadik szintet teljesen kifűthessék, hogy a tevékenységet, próbákat, előadásokat ott folytathassák. Ahhoz, hogy az 500 négyzetméternyi felület fűthető legyen, a berendezés 30 ezer euróba kerül. Ezt összeadhatná akár száz vállalkozó is, fejenként 300 euróból, vagy olyan magánszemélyek, akik anyagi kereteik alapján különböző összegekkel járulnának hozzá a végső összeghez.

Az a cég, aki pénzzel segíti a társulatot állandó reklámfelületet kap egy fűtőtesten. Annak a személynek a nevét, aki 200 lejes támogatást nyújt, egy jelképes téglán örökítik meg.

A társulat a hideg ellenére sem szeretné teljesen szüneteltetni a tevékenységét, ezért ideiglenes megoldásként elektromos radiátorokkal fűtve a termet, időnként közönség elé lép. Legközelebb december 2-án, szerda este 7 órától látható előadás a Knöpfler Vilmos (ma Brăila) utcai egykori zsinagógában, ahol a Fade-out című fizikai színházi kísérletet, a Matei Vișniec És a csellóval mi legyen? című egyfelvonásos ihletettségéből készült produkciót mutatják be Györfi Csaba rendezésében. Az előadásban fellépnek: Bezsán Noémi, Dabóczi Dávid, Ruszuly Ervin, Zágoni Előd. A díszletet és jelmezt Bajkó Blanka Alíz tervezte, a zenei munkatárs Czvikker Katalin.

Jegyfoglalás a 0745-526 959-es telefonszámon lehetséges. 

Kimaradt?