Tehetséggondozás hátrányos helyzetű gyerekeknek Marosvásárhelyen

A Bethlen Gábor Alap által támogatott Fedezzük fel, ápoljuk és adjuk tovább értékeinket című pályázat révén tartott tehetségkutató versenyt a marosvásárhelyi Talentum Alapítvány Rejtett kincseink címmel Nyárádszeredában. Olyan Nyárád-, Maros- és Küküllő vidéki hátrányos helyzetű gyerekeknek szólt a felhívás, akik a népmesemondásban, népdaléneklésben, néptáncban és a kézműves tevékenységben kiemelkedő adottságokkal rendelkeznek.

Az októberben meghirdetett versenyre száznál is többen jelentkeztek – számolt be Kacsó Erika pszichológus, az alapítvány munkatársa, aki elmondta, a novemberben megtartott versenyen kiválasztották azokat a legtehetségesebb gyerekeket, akikkel ezentúl tehetségfejlesztő tevékenység keretében foglalkoznak az alapítvánnyal együttműködő szakemberek. Az első lépésben a szülőket is meghívják a gyerekekkel együtt egy közös beszélgetésre, ahol arról lesz szó, hogy mit jelent valamilyen adottsággal rendelkezni, miért fontos a tehetséggondozás, milyen lehetőségeket hordoz magában, ha valaki jól énekel, táncol, mesét mond, vagy farag, fest, rajzol.

A szülőkkel azt is megbeszélik az alapítvány székhelyén, hogy mely tevékenységekbe kapcsolódhatnak be a gyerekeik, kik lesznek azok a szakemberek, képzőművészek, színészek, pedagógusok, pszichológusok, akik velük foglalkoznak.

Kacsó Erika arról is beszámolt, hogy a legtöbb gyerek a mesemondás és a népdaléneklés terén jeleskedett, jóval kevesebben jelentkeztek tánccal, vagy kézművességgel, mint amire számítottak. A pszichológus szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy az iskolában kevesebb hangsúlyt fektetetnek az ilyen jellegű nevelésre, a heti egy rajzórán kívül nincs más lehetőségük a gyerekeknek, hogy kibontakoztathassák rajzkészségüket, a táncra még annyi sem.

Ezzel a programmal azokat az értékeket szeretnék felszínre hozni, amelyek a gyerekekben lakoznak, a szülők figyelmét felhívni arra, hogy mit jelentenek ezek, mire használhatók, akár a jövő megalapozása, pályaválasztás szempontjából is. Olyan lehetőség a hátrányos helyzetű gyerekeknek ez, amikor érezhetik, hogy a figyelnek rájuk, fontosak, értékesek, ezáltal nő az önbizalmuk, az önmagukba vetett hitük – magyarázta a pszichológus.

Kimaradt?