Szétkapkodják a franciák Hemingway kisregényét a párizsi merényletek után

Hemingwayjel vigasztalódnak a franciák a párizsi terrortámadások után, az amerikai író Vándorünnep (Paris est une fête ~ Párizs ünnep/ Párizs vándorünnep) című regénye ugyanis a november 13-i terrorcselekmények után ismét a francia eladási listák élén landolt.

„Ha szerencséd volt, és ifjan Párizsban élhettél, bárhova vetődj életed során, Párizs veled marad mindig, mert Párizs vándorünnep” – írta annak idején Hemingway, aki a húszas évek elején költözött a francia fővárosba.

A kötet jelenleg is első a francia Amazon bestseller-listáján, és a Folio kiadó szerint az eddigi 10-15 helyett napi 500-at rendelnek belőle. A kiadó szerint az olyan nagy kereskedőcsoportok, mint az Amazon és a Fnac, már több mint 8 ezer példányt rendeltek a könyvből, holott alapesetben évi 6-8 ezer példányt tudnak belőle értékesíteni. A Vándorünnep csak Hemingway halála után, 1964-ben jelent meg, magyarul a nemrég elhunyt Göncz Árpád fordításában. 

Nem ez az első, hogy a terrortámadások miatt a franciák a könyvekhez fordulnak: a Charlie Hebdo elleni támadás után Voltaire Traité sur la Tolérance című műve került fel az eladási listák élére januárban. Voltaire abban a kötetben a vallási fanatizmus ellen emelte fel szavát, és azon meggyőződésének adott hangot, hogy a viszályok egyik legfőbb kiváltó oka a vallási nézetkülönbségekben keresendő – írja a theguardian.com-ra hivatkozva a konyves.blog.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?