Szép, szőke, zseniális és Putyin-párti: Valentina Lisitsa most Budapesten borzolja a kedélyeket

A világ talán legvitatottabb zongoraművésze koncertezik Budapesten jövő héten: Valentina Lisitsának senki nem vonja kétségbe tehetségét, mégis vannak helyek, ahol letiltják koncertjeit – politikai nézetei miatt. A 42 éves szőke szépség ugyanis az ukrajnai orosz kisebbség tagja, és nyíltan Putyin-párti. Amerikai állampolgár, és amikor néhány évvel ezelőtt úgy érezte, megfeneklett zenészi karrierje, jelentkezett tolmácsnak a CIA-nél.

Hamarosan azonban Youtube-sztár lett belőle. Például kitalálta, hogy kamerát szerel fel a próbateremben, és napi 12-14 órán át lehetett on-line figyelni, ahogy zongorázik – ennyit gyakorol naponta, az eredmény magáért beszél, itt például Liszt Magyar Rapszódiáját adja elő:

Ma már több mint 800 millióan nézték meg klipjeit a Youtube-on, és ez az impresszáriókat sem hagyta hidegen. Sok szakmabeli elismeri, hogy őstehetség, ami ráadásul páratlan szorgalommal (és tegyük hozzá: nagyon vonzó külsővel) társul. Mégsem koncertezhet mindenhol, Torontóban például idén áprilisban felfüggesztették a Rahmanyinov-koncertjét, mert Twitter-posztjaiban gúnyos megjegyzéseket tett az ukrán kormányra, többször használva az „ukro-náci” kifejezést. Kanadában él ugyanis a harmadik legnagyobb ukrán közösség (Ukrajna és Oroszország után), amely nyomást gyakorolt a Torontói Szimfonikus Zenekarra, hogy mondják vissza az orosz zongoraművésznő meghívását. „Rahmanyinovot akartam játszani, nem politikáról prédikálni, de elhallgattattak a Twitter-bejegyzésem miatt” – panaszkodott a közösségi oldalon.

Még ennél is cifrább, hogy a KLM holland légitársaság az összes felvételét letiltotta járatain idén augusztusban. Érvelésük szerint Lisitsa az orosz terroristákat pártolja, akik lelőtték a maláj légitársaság MH17-es repülőgépét, fedélzetén 298 utassal, akik nagyrésze holland állampolgár volt.

Valentina Lisitsa Budapesten november 25-én lép fel a MÜPÁ-ban. 

Kimaradt?