Jubilál a Yorick Stúdió: 590 előadás, kilenc ősbemutató tíz év alatt

Tíz évvel ezelőtt tartotta első bemutatóját Marosvásárhelyen a Yorick Stúdió, amely elsősorban kortárs szerzők darabjainak színrevitelét vállalta, illetve az Interkulturális párbeszéd a kortárs dráma tükrében nevű projekt során román és magyar drámaírókkal és rendezőkkel együttműködve az együttélés kérdését járja körül és próbál hidat építeni a színház eszközeivel a román és magyar közösség közé.

Sebestyén Aba, a Yorick Stúdió megálmodója és megszervezője, Szabó Róbert Csaba és Székely Csaba szerzők, valamint Andrei Gherghe rendező ismertette a színészek, díszlettervezők, zeneszerzők jelenlétében azt, hogy milyen előadásokkal készülnek a 10 éves évfordulóra.

Mindkét bemutatóra ma, szerdán este kerül sor. Az első, amely egyben szerzőavatás is, Szabó Róbert Csaba, Hentesek című színműve, Sebestyén Aba rendezésében este 6 órától lesz a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió színpadán (Köteles Sámuel utca 6.). Székely Csaba MaRó című vígjátékát Andrei Gherghe rendezi és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Levél utcai Bábstúdiójában mutatják be, ugyancsak ma este, 8 órától.

Szabó Róbert Csaba Hentesek című színműve az egykori párizsi Théâtre du Grand-Guignol világát idézi, ahol borzongás, nevetés és csábítás kiválóan megfért egymás mellett a színpadon – hangzott el a sajtótájékoztatón. Véresen komoly, nevetésbe fúló játék, amely teljesen a mában történik valóság és fikció között, de nincs semmilyen politikai felhangja – árulta el a szerző a darabjáról. Az előadás 16 éven aluliaknak nem ajánlott.

Az előadás szereplői: Ördög Miklós Levente, Bálint Örs e.h., Gaál Attila Csaba e.h., Kovács Botond, Esti Norbert e.h., Hollai-Heiser Anna e.h., Tollas Gábor, Barabás Hunor e.h. és Horváth Anna e.h. Közreműködnek: Horváth Kriszta, Mátyási Katalin, Böjthe Róbert Zoltán, Jancsó Előd, Szabó János Szilárd.

Székely Csaba MaRó című vígjátéka a magyar-román viszony furcsaságait boncolgatja tíz kicsi groteszk jelenet segítségével. Az Erdélyben játszódó rövid történetekben összetalálkozik a felsőbbrendűségi tudat és a jogos igények, az önsajnálat és a valódi sérelmek, az etnikai gőg és a kisebbségi komplexus, az őszinte fájdalom és a humor, természetesen sok balhéval fűszerezve.

Az előadás szereplői: Raisa Ané, Benedek Botond Farkas, Ciugulitu Csaba, Fodor Piroska, Hajdu Imelda e.h., Ștefan Mura és Nagy István. Látványtervező Adrian Ganea. A közös munka során a különböző nemzetiségű alkotók nem tettek kárt egymásban – mondták az alkotók.

Sebestyén Aba a Yorick Stúdió 10 éves fennállása apropóján statisztikai adatokat is ismertetett. Elmondta például, hogy ez alatt az időszak alatt 23 produkció született, amely 590 előadást ért meg. Ebből 9 ősbemutató volt. Az előadásokat 53 ezer néző látta 14 romániai és 12 külföldi városban. A Yorick produkciói 16 országos és 14 rangos nemzetközi fesztiválon vett részt, 16 szakmai díjat hozott haza. Több mint száz tehetséges fiatalnak – színésznek, rendezőnek, díszlettervezőnek, szerzőnek – nyújtott bemutatkozási lehetőséget. A Yorick Stúdió a Várban, a Mészárosok bástyájában kapott helyet, ám a Vár felújítási munkálatai miatt ki kellett onnan költöznie. Ez nagy nehézséget jelentett számukra, de nem adták fel és remélik, hogy a felújítási munkálatok befejeztével ugyanoda visszaköltözhetnek – magyarázta Sebestyén Aba. 

Kimaradt?