Felfedező túrára visznek fiatal történészek Kolozsváron

A Kolozsári Magyar Történészhallgatók Egyesülete november 14–15. között szervezi meg KoMaTE – Com’on Te! című rendezvényét. A Kolozsvár történész szemmel – fedezd fel a város kincseit az ókortól napjainkig alcímre hallgató esemény Kolozsvár történelmi múltját, emlékeit kívánja bemutatni az érdeklődők számára.

Változatos és izgalmas programok, játékok várják mindazokat, akik a jobban megismernék a város történelmét, az ókortól napjainkig. Előadások, tematikus városnéző séták és interaktív csapatverseny várja a résztvevőket, akik így betekintést nyerhetnek a római kori Napoca világába, a középkori templomoktól Mátyás király kolozsvári kultuszán keresztül a századfordulói városi némafilmipar, illetve a 20. századi történelmi-politikai események lezajlásában.

A vasárnapi történelem és művészettörténet tematikájú csapatjáték (City Tour) nyertesei pedig az új tapasztalatokon kívül értékes nyereményekkel is gazdagodhatnak. A rendezvény a Com'on Cluj/Kolozsvár projekt részeként, a Kolozsvár 2015 Ifjúsági Főváros programjaiba illeszkedve, illetve a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal, a Pont, a Fundaţia Comunitară Cluj, a Visit Cluj és a Korzo Egyesület támogatásának köszönhetően valósul meg.

Program

Szombat (november 14.)

Délben (Erdélyi Múzeum Egyesület, Jókai/Napoca u. 2.)

12:00 – Megnyitó – Oláh Szabolcs, volt KoMaTE elnök

12:10 – drd. Bajusz Mátyás: Város a város alatt. Római kori Napoca a régészet tükrében

13:00 – Boér Ilka: Kolozsvár középkori emlékeiből – séta a Szent Mihály templomhoz és a Ferences kolostorhoz

14:00 – Korzo Egyesület: A király (ál)ruhái: Mátyás kultusz Kolozsváron tematikus városnéző séta

15:40 – Tóth Gödri Iringó: Világi barokk Kolozsváron: paloták, reprezentáció és propaganda a Habsburg hatalom árnyékában (városnéző séta)

Délután (Erdélyi Múzeum Egyesület)

18: 00    Horváth Csaba: A kolozsvári némafilm ipar

18: 30    Pataki Szabolcs: Menekültügy Kolozsváron 1916-ban

19:00     Szünet

19:10     Mocsáry Gondos Tamás: Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy autonómia – avagy a Magyar Autonóm Tartomány megszüntetése

Este (Heltai Folk Kocsma, Mikó/Clinicilor u. 18.)

20:00     – Koncert

Vasárnap (november 15.)

12:00 (Erdélyi Múzeum Egyesület - Jókai u. 2.)

City Tour – keresd meg, fedezd fel, légy kreatív!

A szervezők 3 fős csapatok jelentkezését várják egy izgalmas, történelem és művészettörténet tematikájú városfelfedező versenyre A játék 11–12.-es diákok és alapképzésen tanuló egyetemistáknak szól. A jelentkezni csütörtök (november. 12) éjfélig lehet, a következő email-címeken: boerilka@gmail.com, hajni_szasz@yahoo.com. Nevezéskor kérjük megírni a csapatnevet, a résztvevők neveit és elérhetőségüket (e-mail, telefonszám).

 

Kimaradt?